Przepis na ciasto z truskawkami, ricottą i migdałami.
SKŁADNIKI
- 200 g ricotty
- 200 g mąki pszennej
- 150 g truskawek
- 100 g cukru trzcinowego
- 20 g migdałów w płatkach
- 1 laska wanilii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jaja
PRZYGOTOWANIE
- Miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ziarna z laski wanilii oraz ricottę, całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Umyte i oczyszczone truskawki kroimy na mniejsze kawałki, po czym obtaczamy w mące. Truskawki dodajemy do ciasta, całość dokładnie mieszamy.
-
Formę do pieczenia o wymiarach 23x10 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy do formy, delikatnie wyrównujemy łyżką wierzch ciasta, dekorujemy płatkami migdałowymi i oprószamy 2 łyżkami cukru trzcinowego.
-
Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
-
Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia, po czym oprószamy cukrem pudrem.
Powiązane artykuły
-
Brownie z burakiem
Brakuje Wam pomysłu na ciasto? Nadchodzę z pomocą ;) Dziś proponuję brownie z dodatkiem buraka, całkiem zdrowe i legalne. Wyszło słodkie, intensywnie czekoladowe i wilgotne, czyli dokładnie takie jakie porządne ciasto być powinno. Do tego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut!
-
Bezglutenowa (prawie) szarlotka z polewą czekoladową
Na 11 listopada piekłam prawdziwą (zdrowszą) szarlotkę i tak wszystkim smakowała że zniknęła w mgnieniu oka. Nienasycona ja musiałam stworzyć sobie coś podobnego, co łatwo się przetransportuje i wliczy w makro. Misja spełniona - szarlotka idealna na drugie śniadanie!
-
Migdałowo-czekoladowe ciasto z gruszkami bez mąki
Przepis na migdałowo-czekoladowe ciasto z gruszkami bez mąki.
-
Ciasto gruszkowe z białą czekoladą i mascarpone (bez masła)
Przepis na ciasto gruszkowe z białą czekoladą i mascarpone.
Magda (La grande e la piccola cu
Ciasto gruszkowe z białą czekoladą i mascarpone (bez masła) 2016-10-16 07:56:07 2016-10-16 00:06:41