Przepis na sałatkę warstwową z tuńczykiem i krakersami
mojaosobistosc.blogspot.com
SKŁADNIKI
- paczka krakersów (ja wykorzystałam 36 sztuk)
- paczka tuńczyka w puszce w sosie własnym
- szczypiorek
- cebula
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 6 łyżek majonezu
- 80 g żółtego sera
- słodka papryka w proszku
PRZYGOTOWANIE
W pierwszej kolejności zajmujemy się przygotowaniem jajek, w których oddzielamy białka od żółtek, rozkładając je do dwóch osobnych salaterek. Białka ścieramy na tarce o grubych oczkach a żółtka rozdrabniamy widelcem. Ser również ścieramy na dużych oczkach i również odkładamy do kolejnej salaterki. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i wraz z tuńczykiem z puszki odkładamy do czwartej już salaterki i razem mieszamy. Dzięki temu w jednej salaterce mamy białka, w drugiej żółtka, w trzeciej starty żółty ser i w czwartej tuńczyka z cebulą. Na samym końcu tuż przed ułożeniem sałatki zajmujemy się doprawianiem i tak: do masy białkowej dodajemy 3 łyżki majonezu, kolejne 3 łyżki dodajemy do startego żółtego sera, tuńczyka przyprawiamy słodką paprykę w proszku, natomiast żółtka pozostawiamy bez zmian. Kiedy już wszystkie warstwy may gotowe to zajmujemy się składaniem całej sałatki. Na jakiejś tacy lub dużym talerzu układamy kolejno:
- 1/3 naszych krakersów
- masę serową
- kolejną 1/3 część krakersów
- masę z tuńczykiem
- ostatnią 1/3 część krakersów
- masę białkową
Na sam koniec na masę białkowa sypiemy pokruszone żółtka, a na nie następnie drobno pokrojony szczypiorek. Smacznego!
Powiązane artykuły
-
Jak zrobić domowe przetwory na zimę? 3 smaczne i proste przepisy
Zimą dostęp do świeżych warzyw jest utrudniony. Z tego powodu jesienią i latem dobrze jest zrobić pyszne i zdrowe przetwory, które później można wykorzystać do obiadu bądź gdy odwiedzą nas niespodziewani goście. Wbrew pozorom robienie domowych przetworów wcale nie jest trudne – co więcej, daje sporo frajdy! Oto 3 sprawdzone przepisy.
-
Jak zrobić dressing i co zrobić, żeby sałata zawsze smakowała wyśmienicie?
Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych, rzadziej chorują, są szczupłe i mają ładną cerę. Nie żałujmy sobie sałaty, bo sałata jest zdrowa i bardzo smaczna. Można ją jeść samą i z dodatkami. Jest w czym wybrać, bo rodzajów sałaty jest naprawdę wiele: rukola, lodowa, masłowa, roszponka, rzymska. Wystarczy zrobić sos, dressing, dodać ulubione warzywa, ser lub grzanki i już mamy pyszną przekąskę. Jeśli dodamy grillowanego lub pieczonego kurczaka będziemy mieli pyszny sycący obiad lub kolację.
-
Proste przepisy: 6 pysznych sałatek z pomidorami w roli głównej
W rzeczywistości pomidor jest owocem, a nie warzywem. Należy on do rodziny owoców jagodowych podobnie jak cytryna, pomarańcza, banan i dynia. Jednak jako produkt żywnościowy zaliczamy go do warzyw. Najsmaczniejsze i najbogatsze w witaminy są pomidory prosto z krzaka. Wbrew powszechnym opiniom, nie ma większego znaczenia, czy pomidor wyrósł w szklarni, czy na polu. Najważniejsze, by był świeży i dojrzały. Z pomidorami powinny się zaprzyjaźnić przede wszystkim panie, które chcą się odchudzić. Pomidory aż w 93 proc. składają się z wody, nie są więc bardzo kaloryczne. Dodatkowo zawierają błonnik, który na długi czas zapewnia uczucie sytości. Pomidory warto jeść codziennie zwłaszcza teraz, gdy mamy ich pod dostatkiem w sklepach i na straganach.
-
Mizeria na 4 sposoby - letnie przepisy, które pokochasz
Mizeria to najczęściej podawana surówka w okresie wiosenno-letnim. Mogłoby się wydawać, że nawet ona może się znudzić, ale jest wiele odmian mizerii i w wielu domach jest przygotowywana zupełnie inaczej. Ty także możesz wypróbować jej inne wersje. A może zainspirujesz się do stworzenia własnej?
Moja Osobistość
Mizeria na 4 sposoby - letnie przepisy, które pokochasz 2017-07-06 08:29:40 2017-04-21 11:25:02