Mizeria to najczęściej podawana surówka w okresie wiosenno-letnim. Mogłoby się wydawać, że nawet ona może się znudzić, ale jest wiele odmian mizerii i w wielu domach jest przygotowywana zupełnie inaczej. Ty także możesz wypróbować jej inne wersje. A może zainspirujesz się do stworzenia własnej?
Ziashusha @ shutterstock.com
MIZERIA ZE ŚMIETANĄ
Składniki:
- 2 ogórki szklarniowe (ok. 400 g)
- 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 1 kopiasta łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka octu winnego (lub 1/2 łyżeczki zwykłego octu 10%)
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy pokrojone ogórki do miski, dodajemy śmietanę i mieszamy. Doprawiamy do smaku cukrem, octem winnym, solą i pieprzem. Całość chłodzimy.
MIZERIA Z CEBULKĄ
Składniki:
- 4 duże świeże ogórki pokrojone w cienkie plasterki
- 1 cebula pokrojona drobno
- 1 łyżka koperku
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki octu
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
W dużej salaterce wymieszać plasterki ogórków z cebulą i koperkiem. W osobnej miseczce połączyć cukier z octem, wodą i solą, i dobrze wymieszać, aż cukier się rozpuści. Zalać tak przyrządzoną marynatą ogórki i wstawić sałatkę na co najmniej 2 godziny do lodówki (im dłużej się marynuje, tym lepszy ma smak!).Dokładnie mieszamy. Wstawiam do lodówki na ok. 15 minut.
MIZERIA WCZASOWA
Składniki:
- 2 ogórki szklarniowe lub 4 gruntowe
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 3 łyżki oleju
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ogórki obrać i pokroić w cienkie plastry. Odcisnąć lekko, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz. Wymieszać i pozostawić na kilkanaście minut. Dodać natkę i olej.
MIZERIA Z JOGURTEM
Składniki:
- 2 ogórki
- 1/2 ząbka czosnku
- 150 g jogurtu greckiego
- 4 gałązki natki pietruszki
- 1 łyżka octu winnego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Ogórka obrać, pokroić w cienkie talarki, posolić i wymieszać.
- Jogurt grecki wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i łyżką octu winnego. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Ogórki wymieszać z jogurtem. Schłodzić w lodówce.
Powiązane artykuły
-
Jak zrobić domowe przetwory na zimę? 3 smaczne i proste przepisy
Zimą dostęp do świeżych warzyw jest utrudniony. Z tego powodu jesienią i latem dobrze jest zrobić pyszne i zdrowe przetwory, które później można wykorzystać do obiadu bądź gdy odwiedzą nas niespodziewani goście. Wbrew pozorom robienie domowych przetworów wcale nie jest trudne – co więcej, daje sporo frajdy! Oto 3 sprawdzone przepisy.
-
Jak zrobić dressing i co zrobić, żeby sałata zawsze smakowała wyśmienicie?
Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych, rzadziej chorują, są szczupłe i mają ładną cerę. Nie żałujmy sobie sałaty, bo sałata jest zdrowa i bardzo smaczna. Można ją jeść samą i z dodatkami. Jest w czym wybrać, bo rodzajów sałaty jest naprawdę wiele: rukola, lodowa, masłowa, roszponka, rzymska. Wystarczy zrobić sos, dressing, dodać ulubione warzywa, ser lub grzanki i już mamy pyszną przekąskę. Jeśli dodamy grillowanego lub pieczonego kurczaka będziemy mieli pyszny sycący obiad lub kolację.
-
Proste przepisy: 6 pysznych sałatek z pomidorami w roli głównej
W rzeczywistości pomidor jest owocem, a nie warzywem. Należy on do rodziny owoców jagodowych podobnie jak cytryna, pomarańcza, banan i dynia. Jednak jako produkt żywnościowy zaliczamy go do warzyw. Najsmaczniejsze i najbogatsze w witaminy są pomidory prosto z krzaka. Wbrew powszechnym opiniom, nie ma większego znaczenia, czy pomidor wyrósł w szklarni, czy na polu. Najważniejsze, by był świeży i dojrzały. Z pomidorami powinny się zaprzyjaźnić przede wszystkim panie, które chcą się odchudzić. Pomidory aż w 93 proc. składają się z wody, nie są więc bardzo kaloryczne. Dodatkowo zawierają błonnik, który na długi czas zapewnia uczucie sytości. Pomidory warto jeść codziennie zwłaszcza teraz, gdy mamy ich pod dostatkiem w sklepach i na straganach.
-
Przepis na wiosenną sałatkę wielkanocną
Przepis na wiosenną sałatkę wielkanocną. Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, przygotowania w kuchni wrą, ale czy zastanawiałaś się co będzie smakowało domownikom? Gwaratnujemy Ci, że sałatka wiosenna ich zachwyci!
Kamila
Przepis na wiosenną sałatkę wielkanocną 2017-04-13 07:44:11 2017-04-12 14:03:06