Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych, rzadziej chorują, są szczupłe i mają ładną cerę. Nie żałujmy sobie sałaty, bo sałata jest zdrowa i bardzo smaczna. Można ją jeść samą i z dodatkami. Jest w czym wybrać, bo rodzajów sałaty jest naprawdę wiele: rukola, lodowa, masłowa, roszponka, rzymska. Wystarczy zrobić sos, dressing, dodać ulubione warzywa, ser lub grzanki i już mamy pyszną przekąskę. Jeśli dodamy grillowanego lub pieczonego kurczaka będziemy mieli pyszny sycący obiad lub kolację.
vanillaechoes @ 123rf.com
DRESSING ZIOŁOWY
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego;
- 2 łyżki przegotowanej wody;
- 1 łyżeczka cukru;
- 1/2 łyżeczki soli;
- szczypta suszonej bazylii;
- szczypta suszonego oregano;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 łyżeczka ostrej musztardy;
- pieprz do smaku;
- kolorowe zioła do sałatek.
Przygotowanie:
1. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobniutko kroimy.
2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
3. Gotowy dressing wstawiamy do lodówki, by składniki się połączyły. Polewamy nim gotową surówkę, mieszamy, posypujemy kolorowymi ziołami.
DELIKATNY DRESSING Z MŁODA CEBULKĄ
Składniki:
- 1 mała cebulka szalotka drobno posiekana;
- sól morska i świeżo zmielony pieprz;
- 2 łyżki czerwonego octu winnego;
- 4 - 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i pozostawiamy w lodówce, aby smaki się przegryzły.
ŁATWY DRESSING CEZAR
Składniki:
- 1 mały ząbek czosnku;
- 1 żółtko;
- 1 łyżka oliwy;
- 1 łyżeczka nie za ostrej musztardy;
- 1 łyżeczka soku z cytryny;
- pieprz czarny do smaku;
- około łyżeczki sosu worcestershire.
Przygotowanie:
1. Posiekać drobno ząbek czosnku lub przecisnąć go przez praskę.
2. Rozbić jajko, oddzielić białko od żółtka.
3. Do żółtka dodać posiekany czosnek, łyżkę oliwy oraz sól.
4. Utrzeć najlepiej blenderem, albo mikserem na gładką masę.
5. Dodać delikatną musztardę, sok z cytryny oraz sos worcestershire.
6. Dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem i ewentualnie jeszcze solą do smaku.
JOGURTOWY DRESSING DO SAŁATY
Składniki:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego;
- 2 łyżki majonezu;
- 1/2 łyżki płynnego miodu;
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny;
- szczypta soli;
- 3-4 krople tabasco lub odrobina chilli.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie połączyć i schłodzić w lodówce.
DRESSING MIODOWY
Składniki:
- ½ szklanki oliwy extra vergine;
- 3 łyżki octu jabłkowego;
- 4 łyżki płynnego miodu;
- 2 łyżki musztardy miodowej;
- biały pieprz i sól.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie połączyć i schłodzić w lodówce.
Powiązane artykuły
-
Jak zrobić domowe przetwory na zimę? 3 smaczne i proste przepisy
Zimą dostęp do świeżych warzyw jest utrudniony. Z tego powodu jesienią i latem dobrze jest zrobić pyszne i zdrowe przetwory, które później można wykorzystać do obiadu bądź gdy odwiedzą nas niespodziewani goście. Wbrew pozorom robienie domowych przetworów wcale nie jest trudne – co więcej, daje sporo frajdy! Oto 3 sprawdzone przepisy.
-
Proste przepisy: 6 pysznych sałatek z pomidorami w roli głównej
W rzeczywistości pomidor jest owocem, a nie warzywem. Należy on do rodziny owoców jagodowych podobnie jak cytryna, pomarańcza, banan i dynia. Jednak jako produkt żywnościowy zaliczamy go do warzyw. Najsmaczniejsze i najbogatsze w witaminy są pomidory prosto z krzaka. Wbrew powszechnym opiniom, nie ma większego znaczenia, czy pomidor wyrósł w szklarni, czy na polu. Najważniejsze, by był świeży i dojrzały. Z pomidorami powinny się zaprzyjaźnić przede wszystkim panie, które chcą się odchudzić. Pomidory aż w 93 proc. składają się z wody, nie są więc bardzo kaloryczne. Dodatkowo zawierają błonnik, który na długi czas zapewnia uczucie sytości. Pomidory warto jeść codziennie zwłaszcza teraz, gdy mamy ich pod dostatkiem w sklepach i na straganach.
-
Mizeria na 4 sposoby - letnie przepisy, które pokochasz
Mizeria to najczęściej podawana surówka w okresie wiosenno-letnim. Mogłoby się wydawać, że nawet ona może się znudzić, ale jest wiele odmian mizerii i w wielu domach jest przygotowywana zupełnie inaczej. Ty także możesz wypróbować jej inne wersje. A może zainspirujesz się do stworzenia własnej?
-
Przepis na wiosenną sałatkę wielkanocną
Przepis na wiosenną sałatkę wielkanocną. Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, przygotowania w kuchni wrą, ale czy zastanawiałaś się co będzie smakowało domownikom? Gwaratnujemy Ci, że sałatka wiosenna ich zachwyci!
Kamila
Przepis na wiosenną sałatkę wielkanocną 2017-04-13 07:44:11 2017-04-12 14:03:06