TWAROŻEK Z AWOKADO
Składniki:
- 1 dojrzałe avocado
- Łyżka soku z cytryny
- 250 g półtłustego twarogu
- 3 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany
- mała cebulka z grubym szczypiorem
- 1/2 czerwonej papryki
- sól, pieprz, ulubione zioła
Sposób przygotowania:
Awokado obrać, usunąć pestkę, rozgnieść widelcem i szybko dodać sok z cytryny aby nie ściemniało. Paprykę i cebulkę pokroić w kostkę. Twaróg połączyć z resztą składników i doprawić.
BIAŁY SER ZE SZCZYPIORKIEM, JAJKIEM I RZODKIEWKĄ
Składniki:
- 250 g twarogu
- 3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- 2 ugotowane na twardo jajka
- Pół pęczka szczypiorku
- Kilka rzodkiewek
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Rzodkiewki i jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szczypior posiekać. Wszystkie składniki połączyć i doprawić.
SER BIAŁY Z JAJKAMI I OGÓRKIEM
Składniki:
- 250g sera białego
- 3 jajka
- 1 ogórek zielony
- 3 łyżki śmietany 18 %
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórka obrać i pokroić w kostkę.
- Połączyć wszystkie składniki z białym serem i doprawić.