CHŁODNIK POMIDOROWY
Składniki:
- 2 kg pomidorów lub 1,5 litra soku przecierowego
- 1 szklanka wody
- 2 średnie cebule
- świeża bazylia
- 1 – 2 łyżki najlepiej brązowego cukru
- 1/2 selera naciowego
- 1 łyżka masła
- 50 ml słodkiej śmietany 30%
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Pomidory myjemy dokładnie, przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i tniemy na kawałki.
- W garnku podsmażamy na maśle cebulę i łodygi pociętego w kostkę selera naciowego. Gdy cebula się zarumieni dokładamy pomidory i przyprawy, a następnie całość gotujemy 30-35 minut na małym gazie pod przykryciem.
- Całość zupy po lekkim przestudzeniu ostrożnie miksujemy. Dodajemy śmietanę.
- Gdy zupa jest letnia wstawiamy ją do lodówki. Przed podaniem dekorujemy listkami bazylii.
CHŁODNIK KRESOWY
Składniki:
- 1 ½ l zsiadłego mleka lub kefiru
- 3 młode buraczki z botwinką
- 2 średnie ogórki
- Pęczek koperku
- 3 jajka, ugotowane ziemniaki
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Buraczki obieramy i kroimy w słupki. Botwinkę siekamy. Zalewamy szklanką wrzącej wody i gotujemy ok. 10 minut. Studzimy.
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w ćwiartki.
- Ogórki obieramy i kroimy w słupki.
- Koperek siekamy.
- Zsiadłe mleko lub kefir wlewamy do buraczków. Dodajemy ogórki, koperek i przyprawy.
- Podajemy z jajkami i ziemniakami.
CHŁODNIK OGÓRKOWY
Składniki:
- 250 g ogórków
- 400 ml jogurtu naturalnego, kefir lub maślanka
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki koperku
- 3 łyżki szczypiorku
- Łyżka soku z cytryny, sól, pieprz
- Przegotowana, chłodna woda
Sposób przygotowania:
- Ogórki obieramy , wyciągamy ewentualnie pestki, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Czosnek przeciskamy przez praskę. Koper i szczypior siekamy.
- Dodajemy wszystkie składniki do jogurtu, doprawiamy i dolewamy po odrobinie wody dla uzyskania idealnej konsystencji.
CHŁODNIK Z TRUSKAWEK
Składniki:
- 50-60 dag truskawek świeżych lub mrożonych
- 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
- Pół szklanki cukru
- 150 ml śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
- 1 ¼ litra wody
Sposób przygotowania: