PIECZARKI Z FETĄ
Składniki:
- 12 dużych pieczarek
- 15 dag fety
- Pęczek natki pietruszki
- Cebula
- Oliwa, olej, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Pieczarki, umyć i odciąć nóżki.
- Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oliwy. Dodać posiekane nóżki, poddusić i doprawić. Dodać posiekaną natkę.
- Do kapeluszy nakładać farsz, a na wierzchu układać porcję rozdrobnionej widelcem fety.
- Pieczarki zawijać osobno w folię aluminiową posmarowaną olejem.
- Grillować 15-20 minut.
CUKINIA W CZOSNKOWEJ MARYNACIE
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
- Zmiksować blenderem czosnek z oliwą, solą oraz pieprzem na jednolitą masę.
- Cukinię przeciąć na 4 części i całą podziurkować widelcem.
- Wysmarować dokładnie marynatą i odstawić na 30 minut.
- Rozgrzać grill, ułożyć cukinie wraz z marynatą na ruszcie i grillować przez około 10 minut z każdej strony, aż cukinia będzie lekko brązowa, miękka ale i dość jędrna.
FASZEROWANE PAPRYKI
Składniki:
- 3 czerwone papryki
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 30 dag startego żółtego sera
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 5 dużych pieczarek
- jajko
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki oregano
- łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki zielonych drylowanych oliwek
- Olej
Sposób przygotowania:
- Cebule obrać i posiekać.
- Grzyby oczyścić, pokroić w plasterki. Wraz z cebulą podsmażyć na oleju. Lekko przestudzić.
- Mięso urobić z jajkiem, majerankiem, oregano, doprawić solą i pieprzem. Dodać starty ser, przecier pomidorowy oraz drobno posiekany czosnek. Dodać przestudzone grzyby.
- Papryki umyć, przekroić na pół i oczyścić. Napełnić farszem, skropić olejem i ułożyć na tacce do grillowania, piec ok. 45 min.
POMIDORY Z GRILLA
Składniki:
- 4 duże pomidory
- 1 woreczek ugotowanego ryżu
- 4 plastry żółtego sera
- 1/2 czerwonej cebuli
- szczypta płatków chilli
- sól, cukier, pieprz
- kilka listków świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
- Pomidory umyć i wytrzeć do sucha, następnie odciąć góry z pomidorów i z większej części pomidora łyżką wydrążyć środek.
- Wydrążony środek pokroić w kostkę i dodać do ugotowanego wcześniej ryżu, wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posiekane listki bazylii. Doprawić do smaku solą , chilli i pieprzem.
- Wydrążone pomidory wewnątrz delikatnie posypać cukrem i napełnić ryżem. Położyć plaster sera i przykryć odciętą wcześniej górę.
- Pomidory zawinąć w folię aluminiową i położyć na gorącym grillu, grillować około 15 minut.
GRILLOWANE MARCHEWKI
Składniki:
- pęczek młodych marchewek
- 4 łyżki oliwy
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- sok z połowy pomarańczy
- 3 łyżeczki brązowego cukru
- łyżka octu balsamicznego
- sok z połowy limonki
- szczypta soli
- 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
- pół łyżeczki posiekanego tymianku
Sposób przygotowania:
- Obrane młode marchewki obgotowujemy w lekko osolonej wodzie, aby pozostały miękkie ale już ugotowane. Płuczemy zimną wodą.
- Przygotowujemy glazurę poprzez zmieszanie pozostałych składnikow.
- Grillujemy na rozgrzanym grillu do uzyskania apetycznych pasków i skarmelizowania glazury.