Pamiętajcie, że grill to nie tylko mięso. Pieczone warzywa są po prostu obłędne. Do grillowania nadają się prawie wszystkie warzywa. Najlepiej udają się cukinie, papryka, bakłażany. Można podawać je jako dodatek do mięs lub samodzielnie z sosami. Przygotowanie warzyw do grillowania nie jest pracochłonne – to chyba ich największy atut. Ponadto sam proces pieczenia jest raczej krótki.
Slawomir Fajer @ shutterstock.com
PIECZARKI Z FETĄ
Składniki:
- 12 dużych pieczarek
- 15 dag fety
- Pęczek natki pietruszki
- Cebula
- Oliwa, olej, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Pieczarki, umyć i odciąć nóżki.
- Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oliwy. Dodać posiekane nóżki, poddusić i doprawić. Dodać posiekaną natkę.
- Do kapeluszy nakładać farsz, a na wierzchu układać porcję rozdrobnionej widelcem fety.
- Pieczarki zawijać osobno w folię aluminiową posmarowaną olejem.
- Grillować 15-20 minut.
CUKINIA W CZOSNKOWEJ MARYNACIE
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
- Zmiksować blenderem czosnek z oliwą, solą oraz pieprzem na jednolitą masę.
- Cukinię przeciąć na 4 części i całą podziurkować widelcem.
- Wysmarować dokładnie marynatą i odstawić na 30 minut.
- Rozgrzać grill, ułożyć cukinie wraz z marynatą na ruszcie i grillować przez około 10 minut z każdej strony, aż cukinia będzie lekko brązowa, miękka ale i dość jędrna.
FASZEROWANE PAPRYKI
Składniki:
- 3 czerwone papryki
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 30 dag startego żółtego sera
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 5 dużych pieczarek
- jajko
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki oregano
- łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki zielonych drylowanych oliwek
- Olej
Sposób przygotowania:
- Cebule obrać i posiekać.
- Grzyby oczyścić, pokroić w plasterki. Wraz z cebulą podsmażyć na oleju. Lekko przestudzić.
- Mięso urobić z jajkiem, majerankiem, oregano, doprawić solą i pieprzem. Dodać starty ser, przecier pomidorowy oraz drobno posiekany czosnek. Dodać przestudzone grzyby.
- Papryki umyć, przekroić na pół i oczyścić. Napełnić farszem, skropić olejem i ułożyć na tacce do grillowania, piec ok. 45 min.
POMIDORY Z GRILLA
Składniki:
- 4 duże pomidory
- 1 woreczek ugotowanego ryżu
- 4 plastry żółtego sera
- 1/2 czerwonej cebuli
- szczypta płatków chilli
- sól, cukier, pieprz
- kilka listków świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
- Pomidory umyć i wytrzeć do sucha, następnie odciąć góry z pomidorów i z większej części pomidora łyżką wydrążyć środek.
- Wydrążony środek pokroić w kostkę i dodać do ugotowanego wcześniej ryżu, wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posiekane listki bazylii. Doprawić do smaku solą , chilli i pieprzem.
- Wydrążone pomidory wewnątrz delikatnie posypać cukrem i napełnić ryżem. Położyć plaster sera i przykryć odciętą wcześniej górę.
- Pomidory zawinąć w folię aluminiową i położyć na gorącym grillu, grillować około 15 minut.
GRILLOWANE MARCHEWKI
Składniki:
- pęczek młodych marchewek
- 4 łyżki oliwy
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- sok z połowy pomarańczy
- 3 łyżeczki brązowego cukru
- łyżka octu balsamicznego
- sok z połowy limonki
- szczypta soli
- 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
- pół łyżeczki posiekanego tymianku
Sposób przygotowania:
- Obrane młode marchewki obgotowujemy w lekko osolonej wodzie, aby pozostały miękkie ale już ugotowane. Płuczemy zimną wodą.
- Przygotowujemy glazurę poprzez zmieszanie pozostałych składnikow.
- Grillujemy na rozgrzanym grillu do uzyskania apetycznych pasków i skarmelizowania glazury.
Powiązane artykuły
-
Hummus z warzywami w wersji kolorowej
Przepisy na hummus z warzywami w wersji kolorowej
-
3 pomysły na ciepłą kolację. Zobacz, jak przygotować proste i smaczne przekąski
Wraz z nadejściem weekendu zazwyczaj mamy więcej czasu na przygotowanie jakiegoś bardziej czasochłonnego dania, a gdy domownicy spędzają czas w domu, jest dla kogo gotować. Nie wyciągaj więc ulotek, aby zamówić jakiś fast food, a przygotuj sama te smaczne przekąski!
-
Bułeczki ze szpinakiem
Śniadanie może smakować wyśmienicie, dzięki własnoręcznie wypiekanym błukom. Poznaj smaczny przepis na pyszne bułeczki ze szpinakiem, dzięki którym pokochasz takie pieczywo.
-
Przepis na jajka faszerowane łososiem
Jajka na bogato :) Faszerowane łososiem. Pyszne. Proste. Polecam.
Kamila
Przepis na jajka faszerowane łososiem 2017-03-02 09:31:53 2017-03-01 21:08:50