Składniki na ciasto
- 450 g drobnego szpinaku mrożonego
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem
- 400 g śmietany 30%
- 1 śmietana fix w proszku
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- owoce: maliny lub truskawki itd.
- czekoladowe jajka, zajączki itd wedle uznania
Sposób przygotowania - ciasto ze szpinakiem:
Szpinak trzeba rozmrozić, można wspomóc się ciepłą wodą, bądź mikrofalą następnie osuszamy w sitku, blendujemy z odrobiną oleju i odstawiamy na bok. Jaja (tak żółtko i białko razem ) ubijamy na sztywną pianę i dodajemy szklankę cukru. W kolejnym kroku powoli wlewamy szklankę oleju do naszych jajek nie przestając mieszać. W osobnej misce należy wymieszać ze sobą oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dodać do masy z jajek i oleju – cały czas mieszając. Ostatni etap to dodanie szpinaku do gotowej masy i wymieszanie drewnianą łyżką.
Do wysmarowanej masłem i posypanej mąką okrągłej foremki przelewamy masę na ciasto. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 50- minut.
Jak wyjmiecie ciasto z piekarnika i się ostudzi, odetnijcie wierzch ( powstanie taki pagórek ) , a pozostałą część należy przekroić na pół wzdłuż średnicy naszego ciasta.
Sposób przygotowania - krem:
Śmietanę 30% ubijamy i dodajemy do niej Śmietanę Fix wraz z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem. Na koniec dodajemy serek mascarpone i delikatnie całość mieszamy.Połowę ciasta i wierzch przekładamy śmietanową masą. Obcięty wierzch można pokruszyć na górę ciasta co daje efekt zielonego ogródka :). Następnie na szczycie układamy czekoladowe jajeczka, króliczki i owoce. Dekorujemy jak chcemy Torcik trzeba po tym wszystkim oczywiście umieścić w lodówce na kilka godzin.