Szpinak na słodko? Naprawdę? A właśnie tak!
Kto oglądał Popeye’a ten wie, że szpinak jest zdrowy i daje „pałera” W rzeczywistości szpinak jest bardzo niskokaloryczny tzn. że jak go zjecie nie będzie „krzepy” jak w przygodach mojego ulubionego marynarza. Jeśli chodzi o kwestie zdrowotne to tutaj bez zmian. Szpinak zawiera kwas foliowy, witaminy C, A i E oraz wiele innych korzystnych dla nas czynników. Można go jeść na wiele sposobów: gotowany, duszony, smażony czy też jak Popeye – surowy. Moja propozycja podania z racji bycia łasuchem to oczywiście na słodko
No to lecimy!
Składniki na ciasto
- 450 g drobnego szpinaku mrożonego
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem
- 400 g śmietany 30%
- 1 śmietana fix w proszku
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- owoce: maliny lub truskawki itd.
- czekoladowe jajka, zajączki itd wedle uznania
Sposób przygotowania - ciasto ze szpinakiem:
Szpinak trzeba rozmrozić, można wspomóc się ciepłą wodą, bądź mikrofalą następnie osuszamy w sitku, blendujemy z odrobiną oleju i odstawiamy na bok. Jaja (tak żółtko i białko razem ) ubijamy na sztywną pianę i dodajemy szklankę cukru. W kolejnym kroku powoli wlewamy szklankę oleju do naszych jajek nie przestając mieszać. W osobnej misce należy wymieszać ze sobą oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dodać do masy z jajek i oleju – cały czas mieszając. Ostatni etap to dodanie szpinaku do gotowej masy i wymieszanie drewnianą łyżką.
Do wysmarowanej masłem i posypanej mąką okrągłej foremki przelewamy masę na ciasto. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 50- minut.
Jak wyjmiecie ciasto z piekarnika i się ostudzi, odetnijcie wierzch ( powstanie taki pagórek ) , a pozostałą część należy przekroić na pół wzdłuż średnicy naszego ciasta.
Sposób przygotowania - krem:
Śmietanę 30% ubijamy i dodajemy do niej Śmietanę Fix wraz z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem. Na koniec dodajemy serek mascarpone i delikatnie całość mieszamy.Połowę ciasta i wierzch przekładamy śmietanową masą. Obcięty wierzch można pokruszyć na górę ciasta co daje efekt zielonego ogródka :). Następnie na szczycie układamy czekoladowe jajeczka, króliczki i owoce. Dekorujemy jak chcemy Torcik trzeba po tym wszystkim oczywiście umieścić w lodówce na kilka godzin.
Powiązane artykuły
-
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella.
-
Pyszny deser: Przepis na mazurek amaretto
Przepis na mazurek amaretto
-
Przepis na bezglutenowy mazurek na lekko
W moim domu nigdy mazurek nie gościł na wielkanocnym stole. Zachęcona pięknymi zdjęciami i pozytywnymi komentarzami na temat tych słodkości postanowiłam spróbować. I powiem Wam, że efekt przerósł moje oczekiwania. Obawy, iż ciasto kruche się rozsypie ( bez miksów! ) nagle prysły, a przedstawiany mazurek znikał w oczach :)
-
Przepis na szpinakowe muffiny "Wielkanocna łączka"
Powolutku, małymi kroczkami zbliża się do nas wiosna. Powoli przybywa dnia, słońce coraz chętniej pokazuje się zza chmur, do pełni szczęscia brakuje jedynie odrobiny zieleni. Czekam więc na pierwsze pączki na drzewach i krzewach, żeby umilić sobie czas czekania wprowadzam nieco zieleni w moim domu. W salonie zamieszkały żonkile i hiacynty, a w kuchni berło objął szpinak. Dziś proponuję Wam pyszne muffinki szpinakowe z lemon curd. Jeśli nie znacie smaku wypieków ze szpinakiem koniecznie to zmieńcie. Szpinak nie zmienia znacząco smaku ciast, a dodaje im wilgotności i delikatności. Muffinki wabią oko pięknym kolorem, ozdoba w postaci jajeczek nadaje im odświętnego wyglądu.
FEMMIND.pl
Przepis na szpinakowe muffiny "Wielkanocna łączka" 2017-03-10 08:09:15 2017-03-09 21:18:37