Przepis na mazurek amaretto
SKŁADNIKI
Ciasto
- 100 g ciasteczek amaretti
- 150 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 2 jaja
- szczypta soli
Krem amaretto
- 250 ml mleka
- 50 g cukru
- 50 g ciasteczek amaretti
- 25 g mąki pszennej
- 20 g masła
- 3 żółtka
- 1 łyżka likieru amaretto
Dekoracja
- ciasteczka amaretti
- płatki migdałowe
PRZYGOTOWANIE
- Ciasteczka amaretti mielimy na pył. Mieszamy z mąką, cukrem i szczyptą soli. Dodajemy rozpuszczone masło oraz roztrzepane jajka. Ciasto szybko wyrabiamy.
-
Ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 1 godziny.
-
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto wykładamy do formy o średnicy 10 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, dociskając jego brzegi do foremki. Ciasto pieczemy ok. 20-25 minut.
-
W międzyczasie przygotowujemy krem amaretto. Zagotowujemy mleko. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę oraz 1 łyżkę likieru. Stopniowo wlewamy gorące mleko. Masę przelewamy do garnuszka i na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia. Krem ciągle mieszamy, najlepiej trzepaczką i gotujemy aż zgęstnieje. Na koniec do kremu dodajemy masło oraz pokruszone drobno ciasteczka. Krem dokładnie mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając. Przykrywamy folią spożywczą i schładzamy ok. 1 godz.
-
Mazurek dekorujemy kremem, ciasteczkami oraz płatkami migdałowymi.
Powiązane artykuły
-
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella.
-
Wielkanocny leśny mech – ciasto ze szpinakiem
Szpinak na słodko? Naprawdę? A właśnie tak! Kto oglądał Popeye’a ten wie, że szpinak jest zdrowy i daje „pałera” W rzeczywistości szpinak jest bardzo niskokaloryczny tzn. że jak go zjecie nie będzie „krzepy” jak w przygodach mojego ulubionego marynarza. Jeśli chodzi o kwestie zdrowotne to tutaj bez zmian. Szpinak zawiera kwas foliowy, witaminy C, A i E oraz wiele innych korzystnych dla nas czynników. Można go jeść na wiele sposobów: gotowany, duszony, smażony czy też jak Popeye – surowy. Moja propozycja podania z racji bycia łasuchem to oczywiście na słodko No to lecimy!
-
Przepis na bezglutenowy mazurek na lekko
W moim domu nigdy mazurek nie gościł na wielkanocnym stole. Zachęcona pięknymi zdjęciami i pozytywnymi komentarzami na temat tych słodkości postanowiłam spróbować. I powiem Wam, że efekt przerósł moje oczekiwania. Obawy, iż ciasto kruche się rozsypie ( bez miksów! ) nagle prysły, a przedstawiany mazurek znikał w oczach :)
-
Przepis na szpinakowe muffiny "Wielkanocna łączka"
Powolutku, małymi kroczkami zbliża się do nas wiosna. Powoli przybywa dnia, słońce coraz chętniej pokazuje się zza chmur, do pełni szczęscia brakuje jedynie odrobiny zieleni. Czekam więc na pierwsze pączki na drzewach i krzewach, żeby umilić sobie czas czekania wprowadzam nieco zieleni w moim domu. W salonie zamieszkały żonkile i hiacynty, a w kuchni berło objął szpinak. Dziś proponuję Wam pyszne muffinki szpinakowe z lemon curd. Jeśli nie znacie smaku wypieków ze szpinakiem koniecznie to zmieńcie. Szpinak nie zmienia znacząco smaku ciast, a dodaje im wilgotności i delikatności. Muffinki wabią oko pięknym kolorem, ozdoba w postaci jajeczek nadaje im odświętnego wyglądu.
Magda (La grande e la piccola cu
Przepis na szpinakowe muffiny "Wielkanocna łączka" 2017-03-10 07:09:15 2017-03-09 20:18:37