Powolutku, małymi kroczkami zbliża się do nas wiosna. Powoli przybywa dnia, słońce coraz chętniej pokazuje się zza chmur, do pełni szczęscia brakuje jedynie odrobiny zieleni. Czekam więc na pierwsze pączki na drzewach i krzewach, żeby umilić sobie czas czekania wprowadzam nieco zieleni w moim domu. W salonie zamieszkały żonkile i hiacynty, a w kuchni berło objął szpinak.
Dziś proponuję Wam pyszne muffinki szpinakowe z lemon curd. Jeśli nie znacie smaku wypieków ze szpinakiem koniecznie to zmieńcie. Szpinak nie zmienia znacząco smaku ciast, a dodaje im wilgotności i delikatności.
Muffinki wabią oko pięknym kolorem, ozdoba w postaci jajeczek nadaje im odświętnego wyglądu.
Szpinakowe muffinki
Składniki na muffinki:
- 150 g świeżego szpinaku
- 2 jajka
- 70 ml oleju
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- otarta skórka z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na lemon curd:
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 160 g cukru trzcinowego
- 80 g masła
- skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 cytryn
Dodatkowo:
- czekoladowe jajeczka
Wykonanie:
- Zacznij od przygotowania kremu. Jajka i żółtka umieść w małym rondelku,dodaj cukier trzcinowy oraz skórkę i sok z cytryny. Roztrzep składniki do połączenia i postaw rondelek na malutkim ogniu.Podgrzewaj krem, nie przerywaj mieszania. Dodaj masło i mieszaj składniki aż masło ie rozpuści.Mieszaj do zagotowania i zgęstnienia kremu. Uważaj- krem łatwo się przypala.Gotowy krem odstaw do wystudzenia.
- Teraz przygotuj muffinki. Foremkę na muffiny wyłóż papilotkami. Piekarnik nagrzej do 170 stopni (termoobieg). Szpinak zblenduj w blenderze kielichowym. Jajka wbij do miski, dodaj do nich cukier trzcinowy i ubij mikserem na puszystą masę. Wlej olej i dokładnie zmiksuj. Następnie przelej zmiksowany szpinak, dodaj obie mąki oraz skórkę cytrynową i proszek do pieczenia. Krótko zmiksuj do połączenia składników.
- Nałóż ciasto do papilotek do 1/3 wysokości. Dwie muffinki upiecz bez dodatku kremu cytrynowego,użyjesz ich później do zrobienia łączki. Nałóż po łyżce kremu cytrynowego do 10 papilotek, a następnie przykryj ciastem do 3/4 wysokości. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz muffinki przez 30 minut. Gotowe muffinki wystudź.
- Dwie mufinnki rozkrusz na drobno do miseczki. Na każda muffinkę nałóż po łyżce kremu cytrynowego, delikatnie rozsmaruj i obsyp zielonymi okruszkami. Każda muffinkę udekoruj czekoladowymi jajeczkami.
Powiązane artykuły
-
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella.
-
Pyszny deser: Przepis na mazurek amaretto
Przepis na mazurek amaretto
-
Wielkanocny leśny mech – ciasto ze szpinakiem
Szpinak na słodko? Naprawdę? A właśnie tak! Kto oglądał Popeye’a ten wie, że szpinak jest zdrowy i daje „pałera” W rzeczywistości szpinak jest bardzo niskokaloryczny tzn. że jak go zjecie nie będzie „krzepy” jak w przygodach mojego ulubionego marynarza. Jeśli chodzi o kwestie zdrowotne to tutaj bez zmian. Szpinak zawiera kwas foliowy, witaminy C, A i E oraz wiele innych korzystnych dla nas czynników. Można go jeść na wiele sposobów: gotowany, duszony, smażony czy też jak Popeye – surowy. Moja propozycja podania z racji bycia łasuchem to oczywiście na słodko No to lecimy!
-
Przepis na bezglutenowy mazurek na lekko
W moim domu nigdy mazurek nie gościł na wielkanocnym stole. Zachęcona pięknymi zdjęciami i pozytywnymi komentarzami na temat tych słodkości postanowiłam spróbować. I powiem Wam, że efekt przerósł moje oczekiwania. Obawy, iż ciasto kruche się rozsypie ( bez miksów! ) nagle prysły, a przedstawiany mazurek znikał w oczach :)
Anna Łukasiewicz/ Five o'clock
Przepis na bezglutenowy mazurek na lekko 2017-03-13 08:20:02 2017-03-11 14:56:19