MIZERIA ZE ŚMIETANĄ
Składniki:
- 2 ogórki szklarniowe (ok. 400 g)
- 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 1 kopiasta łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka octu winnego (lub 1/2 łyżeczki zwykłego octu 10%)
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy pokrojone ogórki do miski, dodajemy śmietanę i mieszamy. Doprawiamy do smaku cukrem, octem winnym, solą i pieprzem. Całość chłodzimy.
MIZERIA Z CEBULKĄ
Składniki:
- 4 duże świeże ogórki pokrojone w cienkie plasterki
- 1 cebula pokrojona drobno
- 1 łyżka koperku
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki octu
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
W dużej salaterce wymieszać plasterki ogórków z cebulą i koperkiem. W osobnej miseczce połączyć cukier z octem, wodą i solą, i dobrze wymieszać, aż cukier się rozpuści. Zalać tak przyrządzoną marynatą ogórki i wstawić sałatkę na co najmniej 2 godziny do lodówki (im dłużej się marynuje, tym lepszy ma smak!).Dokładnie mieszamy. Wstawiam do lodówki na ok. 15 minut.
MIZERIA WCZASOWA
Składniki:
- 2 ogórki szklarniowe lub 4 gruntowe
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 3 łyżki oleju
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ogórki obrać i pokroić w cienkie plastry. Odcisnąć lekko, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz. Wymieszać i pozostawić na kilkanaście minut. Dodać natkę i olej.
MIZERIA Z JOGURTEM
Składniki:
- 2 ogórki
- 1/2 ząbka czosnku
- 150 g jogurtu greckiego
- 4 gałązki natki pietruszki
- 1 łyżka octu winnego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Ogórka obrać, pokroić w cienkie talarki, posolić i wymieszać.
- Jogurt grecki wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i łyżką octu winnego. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Ogórki wymieszać z jogurtem. Schłodzić w lodówce.