Chłodnik to idealna zupa na upalny dzień, która chłodzi ciało i umysł. Jeżeli nigdy nie jadłaś takiej zupy warto choć raz skusić się na jej przygotowanie. Mamy tak duży wybór chłodników zarówno warzywnych jak i owocowych, że każdy może znaleźć swój ulubiony smak.
Malyugin @ shutterstock.com
CHŁODNIK POMIDOROWY
Składniki:
- 2 kg pomidorów lub 1,5 litra soku przecierowego
- 1 szklanka wody
- 2 średnie cebule
- świeża bazylia
- 1 – 2 łyżki najlepiej brązowego cukru
- 1/2 selera naciowego
- 1 łyżka masła
- 50 ml słodkiej śmietany 30%
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Pomidory myjemy dokładnie, przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i tniemy na kawałki.
- W garnku podsmażamy na maśle cebulę i łodygi pociętego w kostkę selera naciowego. Gdy cebula się zarumieni dokładamy pomidory i przyprawy, a następnie całość gotujemy 30-35 minut na małym gazie pod przykryciem.
- Całość zupy po lekkim przestudzeniu ostrożnie miksujemy. Dodajemy śmietanę.
- Gdy zupa jest letnia wstawiamy ją do lodówki. Przed podaniem dekorujemy listkami bazylii.
CHŁODNIK KRESOWY
Składniki:
- 1 ½ l zsiadłego mleka lub kefiru
- 3 młode buraczki z botwinką
- 2 średnie ogórki
- Pęczek koperku
- 3 jajka, ugotowane ziemniaki
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Buraczki obieramy i kroimy w słupki. Botwinkę siekamy. Zalewamy szklanką wrzącej wody i gotujemy ok. 10 minut. Studzimy.
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w ćwiartki.
- Ogórki obieramy i kroimy w słupki.
- Koperek siekamy.
- Zsiadłe mleko lub kefir wlewamy do buraczków. Dodajemy ogórki, koperek i przyprawy.
- Podajemy z jajkami i ziemniakami.
CHŁODNIK OGÓRKOWY
Składniki:
- 250 g ogórków
- 400 ml jogurtu naturalnego, kefir lub maślanka
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki koperku
- 3 łyżki szczypiorku
- Łyżka soku z cytryny, sól, pieprz
- Przegotowana, chłodna woda
Sposób przygotowania:
- Ogórki obieramy , wyciągamy ewentualnie pestki, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Czosnek przeciskamy przez praskę. Koper i szczypior siekamy.
- Dodajemy wszystkie składniki do jogurtu, doprawiamy i dolewamy po odrobinie wody dla uzyskania idealnej konsystencji.
CHŁODNIK Z TRUSKAWEK
Składniki:
- 50-60 dag truskawek świeżych lub mrożonych
- 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
- Pół szklanki cukru
- 150 ml śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
- 1 ¼ litra wody
Sposób przygotowania:
Powiązane artykuły
-
Przepis na krem z dyni z imbirem
Mamy już co prawda grudzień, ale w sklepach spokojnie można zaopatrzyć się jeszcze w dynie. Zachwycają nas one nie tylko swoim różnorodnym kształtem, ale przede wszystkim kolorem, którego tak nam teraz brakuje. Za oknem szaro, buro i deszczowo, może zatem piękne kolory na talerzu chociaż na chwilę wywołają u nas uśmiech na twarzy.
-
Umami – co to za smak?
Słodki, słony, kwaśny, gorzki – zgodnie z powszechnym wyobrażeniem to właśnie w tych czterech kategoriach nasz zmysł smaku klasyfikuje to, co jemy. Tymczasem już od blisko 20 lat w świecie smaków obecny jest także i piąty, pozornie nowy, lecz doskonale znany. Tajemniczy umami to w rzeczywistości prawdopodobnie najbardziej popularny smak w domowej kuchni, i to nie tylko tej z Dalekiego Wschodu, gdzie powstała jego nazwa, ale i naszej rodzimej, obfitującej w aromatyczne sosy i sycące zupy.
-
Zupa dyniowa na bulionie z cebulą, czosnkiem i parówką
Dynia, królowa jesieni. Chyba każdy z nas, nie raz, napotkał to sympatyczne warzywo na swojej drodze. Dostojne, pomarańczowe, nadające się do dekoracji jak i do konsumpci. Niestety wciąż wiele z nas ma dylemat jak prawidłowo - czyt. smacznie - powinno się taką dynię przyrządzić. Jedni preferuję dynię na słodko - w formie puree - inni wytrawnie. Ja należę zdecydowanie do tego drugiego grona. Dlatego dziś zapraszam na prosty i pyszny przepis na zupę dyniową na bulionie z cebulą, czosnkiem i parówką.
-
Zupa szczawiowa - jak ją przyrządzić?
Zupa szczawiowa świetnie sprawdza się w roli pierwszego dania, gdyż wyostrza apetyt. Szczaw jest źródłem witaminy C , która wzmacnia naszą odporność, a dzięki flawonoidom działa przeciwstarzeniowo. Jeśli należysz do grona osób, które nigdy nie kosztowały zupy szczawiowej, czym prędzej powinieneś to zmienić.
Kamila
Zupa szczawiowa - jak ją przyrządzić? 2017-02-08 07:30:25 2017-01-04 13:10:44