Dynia, królowa jesieni. Chyba każdy z nas, nie raz, napotkał to sympatyczne warzywo na swojej drodze. Dostojne, pomarańczowe, nadające się do dekoracji jak i do konsumpci. Niestety wciąż wiele z nas ma dylemat jak prawidłowo - czyt. smacznie - powinno się taką dynię przyrządzić. Jedni preferuję dynię na słodko - w formie puree - inni wytrawnie. Ja należę zdecydowanie do tego drugiego grona. Dlatego dziś zapraszam na prosty i pyszny przepis na zupę dyniową na bulionie z cebulą, czosnkiem i parówką.
kathyleonia88.blogspot.com
Składniki:
- ok. kilogram dyni obranej z łupin;
- 3 ząbki czosnku;
- 3 duże cebule;
- bulion gotowany na 2 kostkach rosołowych (dałam 2 kostki na ok. 6 szklanek wody, jak dla Was wywar będzie za słaby można dać i 3 kostki);
- przyprawy (sól, pieprz, curry);
- 5 parówek;
- olej do smażenia.
Do dekoracji:
Natka pietruszki lub grzanki
Czynności:
1. Dynię kroimy w plastry, posypujemy je solą i curry, po czym kładziemy na blaszkę do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C jakieś 20 minut, aby była miękka. Następnie kroimy ją w kostkę.
2. Cebulę, czosnek przyprawiamy według uznania solą i pieprzem, po czym kroimy na drobne kawałki i smażymy na patelni z dodatkiem 3 łyżek oleju do momentu, aż się nam warzywa zeszklą.
3. Parówkę kroimy w talarki i podsmażamy na 1 łyżce oleju, aż nam ładnie zbrązowieje.
4. Czas na bulion! Do garnka wlewamy 6 szklanek wody, dorzucamy 2 (lub 3) kostki rosołu drobiowego i doprowadzamy do wrzenia.
5. Gdy bulion się zagotuje, dorzucamy do niego usmażone warzywa oraz pokrojoną dynię. Całość blendujemy mikserem tak, aby z zupy się nam zrobił krem.
6. Do kremu dorzucamy usmażoną parówkę i całość doprowadzamy do wrzenia.
7. Jeśli nam mało przypraw to doprawiamy.
8. Przelewamy do misek.
9. Jak nam się chce to możemy posypać całość natką pietruszki lub grzankami z chleba.
10. Podziwiamy nasze dzieło.
11. Konsumujemy!
Wypróbujecie?
Kathy Leonia
Powiązane artykuły
-
Zupa szczawiowa - jak ją przyrządzić?
Zupa szczawiowa świetnie sprawdza się w roli pierwszego dania, gdyż wyostrza apetyt. Szczaw jest źródłem witaminy C , która wzmacnia naszą odporność, a dzięki flawonoidom działa przeciwstarzeniowo. Jeśli należysz do grona osób, które nigdy nie kosztowały zupy szczawiowej, czym prędzej powinieneś to zmienić.
-
Zupa z zielonej soczewicy
Zielona soczewica ma wiele właściwości odżywczych, zawiera przede wszystkim potas, kwas foliowy i dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Proponuję Wam dzisiaj pyszną zupę z zielonej soczewicy autorstwa Karoliny i Macieja Szaciłło, przepis pochodzi z książki Z miłości do smaku wyd. Carrefour Polska.
-
Rozgrzewające curry z jesiennymi warzywami
Jesienne warzywa i owoce są pełne koloru i smaku, jak również dobroczynnych właściwości. Warto je jeść, aby cieszyć się zdrowiem i wzmocnić odporność swojego organizmu.Proponuję Wam kolorowe, aromatyczne i rozgrzewające curry z jesiennnymi warzywami kapustnymi: kalafiorem, brokułami i rzepą oraz ziemniakami. Ta indyjska potrawa, która ze względu na walory smakowe szybko przyjęła się w krajach europejskich, jest nie tylko smaczna i aromatyczna, ale również niezwykle zdrowa dzięki komponującym ją warzywom i przyprawom, takim jak kurkuma, kmin rzymski, curry, czosnek i imbir. Jest rozgrzewająca, ma wyrazisty smak, ale nie jest za ostra.
-
Zupa krem z dyni z sezamem i orzeszkami piniowymi
Dynia to królowa jesieni i wszystkich jesiennych warzyw i owoców, rozkoszujmy się zatem jej smakiem, przyrządzając ją na słodko i na słono, i korzystajmy z jej wspaniałych właściwości. Dynia jest bowiem bogatym źródłem beta-karotenu, ma w związku z tym działanie przeciwzapalne i antynowotworowe, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiega chorobom serca i miażdżycy. Składa się głównie z wody, dlatego działa nawilżająco i odmładzająco- dzięki zawartości witamin A, C i E. Zawiera również dużo błonnika, jest niskokaloryczna i przynosi uczucie sytości, dzięki czemu sprzyja odchudzaniu. To tylko niektóre z jej licznych właściwości zdrowotnych. Tym razem proponuję Wam zupę-krem z dyni i pora, z dodatkiem prażonych ziaren sezamu i orzeszków piniowych. Zapewniam, że smakuje wybornie!
Kathy Leonia
Zupa krem z dyni z sezamem i orzeszkami piniowymi 2018-11-19 09:07:17 2018-11-16 21:36:03