Biały ser dla wielu z nas jest podstawą śniadania. I dobrze, bo białe sery są smaczne, zdrowe i lekkostrawne. Ser zawiera spore ilości wapnia i magnezu, dzięki którym nasze zęby i kości pozostają w dobrej kondycji.
AS Food studio @ shutterstock.com
TWAROŻEK Z AWOKADO
Składniki:
- 1 dojrzałe avocado
- Łyżka soku z cytryny
- 250 g półtłustego twarogu
- 3 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany
- mała cebulka z grubym szczypiorem
- 1/2 czerwonej papryki
- sól, pieprz, ulubione zioła
Sposób przygotowania:
Awokado obrać, usunąć pestkę, rozgnieść widelcem i szybko dodać sok z cytryny aby nie ściemniało. Paprykę i cebulkę pokroić w kostkę. Twaróg połączyć z resztą składników i doprawić.
BIAŁY SER ZE SZCZYPIORKIEM, JAJKIEM I RZODKIEWKĄ
Składniki:
- 250 g twarogu
- 3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- 2 ugotowane na twardo jajka
- Pół pęczka szczypiorku
- Kilka rzodkiewek
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Rzodkiewki i jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szczypior posiekać. Wszystkie składniki połączyć i doprawić.
SER BIAŁY Z JAJKAMI I OGÓRKIEM
Składniki:
- 250g sera białego
- 3 jajka
- 1 ogórek zielony
- 3 łyżki śmietany 18 %
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórka obrać i pokroić w kostkę.
- Połączyć wszystkie składniki z białym serem i doprawić.
Powiązane artykuły
-
Kokosowo-czekoladowe placki z kremem czekoladowym
Dawno nie jadłam placków więc czas to zmienić! Korzystając z wolnego poranka usmażyłam pyszne, podwójnie czekoladowe placuszki białkowo-tłuszczowe. Świetnie smakują solo jak i z owocami :)
-
Smażona sałata rzymska z czerwoną cebulką
Sałata rzymska dzięki swojej wszechstronności prawie zawsze znajduje się w mojej lodówce. Surową można wykorzystać w wrapach z kapusty rzymskiej, a lekko sparzoną w gołąbkach. Dziś kolejny sposób na naszą sałatę! Szybko podsmażona na patelni z czerwoną cebulką smakuje wyśmienicie. W mniej niż 15 minut sałatka ląduje na naszym talerzu, jest to więc idealne danie (lub dodatek) dla zabieganych :)
-
Przepis na aromatyczny pasztet z czarnej fasoli
Krótka historia jak powstał aromatyczny pasztet z czarnej fasoli: Byłam w sklepie, stałam na dziale z herbatą i na półce leżała jakaś czarna paczuszka. Wzięłam ją i patrze: CZARNA FASOLA. Zachwycona znaleziskiem wrzuciłam ją do koszyka. Całą noc myślałam w czym ją zjeść. Rano udałam się po inspiracje do biblioteki taty, a tam leży książka z wielkanocnymi przepisami. Otwieram, a tam jak na dłoni P A S Z T E T! Co prawda nie wege, nie z fasoli, ale pasztet! Podczas pierwszej próby pasztetowej, obok miski z fasolową masą stał wielki karton z przyprawami. I jakoś tak wyszło, że do miski wpadł cząber, tymianek, majeranek i gałka muszkatołowa. A potem okazało się, że pasztet jest tak dobry, że wszyscy chcą go jeść i muszę go zrobić ponownie bo inni domownicy będą głodni i nieszczęśliwi. Mam nadzieję, że pasztet z czarnej fasoli także wam posmakuje i znajdzie ciepły kącik na waszym wielkanocnym stole :)
-
5 propozycji na to, jak urozmaicić kanapkę z tuńczykiem
Taka prosta kanapka, a jaka smaczna! Niektórzy mają ulubioną wersję takiego sandwicha, a niektórzy dopiero poszukują wersji, która będzie im najbardziej odpowiadała. Nie da się zaprzeczyć, że taka porcja białka z dodatkiem zdrowych warzyw jest świetną propozycją na śniadanie czy na piknik.
Kamila
5 propozycji na to, jak urozmaicić kanapkę z tuńczykiem 2017-01-27 07:17:06 2017-01-25 11:15:24