PRZEPIS /4 porcje/
- 3 jajka;
- 30g mąki jaglanej;
- 30g płatków jaglanych;
- 20g masła klarowanego;
- 20g mąki kokosowej;
- 40g odżywki białkowej;
- 2 duże jabłka (u mnie szara reneta);
- łyżka erytrolu/ksylitolu/cukru;
- cynamon, proszek do pieczenia, szczypta soli;
- łyżka kakao.
Sposób przygotowania:
Jajka, mąki, odżywkę, płatki, proszek do pieczenia i sól wsypujemy do miski. Wbijamy jajka i wlewamy roztopione masło, dokładnie mieszamy aż powstanie gęste ciasto. Jabłka obieramy, kroimy na kawałki, prażymy na patelni dolewając nieco wody. Dodajemy do nich cynamon i erytrol, trzymamy na ogniu aż powstanie mus. Foremkę do pieczenia wykładamy papierem, wylewamy 3/4 ciasta, na to układamy jabłka i zakrywamy resztą ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy 30 min, gdy przestygnie polewamy kakao rozpuszczonym w małej ilości wody