Czas przygotowania: 20 min.
Porcja dla 4 osób
Składniki:
● 400 g tofu naturalnego
● 2 marchewki
● 1 cebula
● 2 jajka
● 4 łyżki Maizeny
● 6 łyżek płatków owsianych
● olej lub oliwa do smażenia
● sól, pieprz
● pieprz Cayenne (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce. Tofu pokrój w kostkę, zmiksuj z marchewką, cebulą, jajkami, maizeną, płatkami owsianymi, solą, pieprzem, pieprzem kajeńskim. Odstaw na 30 minut.
Uformuj burgery przy pomocy obręczy do formowania potraw. Na patelni rozgrzej oliwę, smaż burgery z obu stron około 4 minuty. Podawaj do wyboru: z ogórkami kiszonymi, pomidory, zieloną sałatą, roszponką lub cykorią.