KobiecePorady.pl

Kurczak z fenkułem i imbirem

Dzisiaj mam dla Was przepis na proste i smaczne danie z nutą egzotyki. Kurczak z fenkułem i imbirem, doprawiony czosnkiem, świeżą kolendrą i sosem sojowym, z dodatkiem orzeszków ziemnych to mój pomysł na pyszny obiad. Tak przyrządzonego kurczaka możecie podać z ryżem.

Smaki Francji -

Powiązane artykuły

  • Zupa krem z dyni z sezamem i orzeszkami piniowymi

    Dynia to królowa jesieni i wszystkich jesiennych warzyw i owoców, rozkoszujmy się zatem jej smakiem, przyrządzając ją na słodko i na słono, i korzystajmy z jej wspaniałych właściwości. Dynia jest bowiem bogatym źródłem beta-karotenu, ma w związku z tym działanie przeciwzapalne i antynowotworowe, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiega chorobom serca i miażdżycy. Składa się głównie z wody, dlatego działa nawilżająco i odmładzająco- dzięki zawartości witamin A, C i E. Zawiera również dużo błonnika, jest niskokaloryczna i przynosi uczucie sytości, dzięki czemu sprzyja odchudzaniu. To tylko niektóre z jej licznych właściwości zdrowotnych. Tym razem proponuję Wam zupę-krem z dyni i pora, z dodatkiem prażonych ziaren sezamu i orzeszków piniowych. Zapewniam, że smakuje wybornie!

  • Ciasto kasztanowe z nutą cytrynową

    Korzystajmy ze smakowitych darów jesieni, jednym z moich ulubionych smaków tej pięknej pory roku są kasztany, które można przyrządzać zarówno na słono i na słodko. Pieczone kasztany to już klasyk, są naprawdę smaczne, zupa-krem z kasztanów też jest przepyszna, świetnie smakuje również w połączeniu z dynią. Słodki krem z kasztanów jest wykorzystywany do przygotowania różnych wypieków i deserów, np. słynnego Mont Blanc. W wersji słodkiej słynnym świątecznym przysmakiem są również „marrons glacés” (dosłownie „mrożone kasztany”) czyli lukrowane kasztany kandyzowane. Dziś proponuję Wam przepis na smaczne ciasto kasztanowe z dodatkiem skórki cytrynowej, jest zupełnie proste w przygotowaniu, możecie użyć do przygotowania go gotowanych kasztanów jadalnych ze słoika, będzie równie dobre.

  • 4 dodatki do jedzenia, przez które tyjesz! Wiedziałaś, że są tak kaloryczne?

    Często nie przywiązujemy wagi do tego co jemy, wyznajemy zasadę, że ma być smacznie a nie koniecznie zdrowo, po czym dziwimy się, że przybieramy na wadze czy narzekamy na złe samopoczucie. Oto kilka dodatków żywieniowych, przez które tyjesz w zastraszającym tempie! Lepiej ich unikaj jak chcesz mieć piękną figurę.

  • Dzika róża i kwiat bzu pomogą przetrwać jesień

    Odczuwalne różnice temperatur między dniem a nocą, więcej kichających osób i coraz krótsze dni to oznaki, że lato ma się już ku końcowi i czas przygotować organizm do jesieni. O czym warto pamiętać i jak nie dać się jesiennej infekcji?