Przygotowanie: 30 min
Porcja dla 4 osób
Składniki:
● 500 g filetu z kurczaka
● 2 fenkuły (kopry włoskie)
● 1 cebula
● 2 ząbki czosnku
● 40 g korzenia imbiru
● 10 cl sosu sojowego
● 80 g orzeszków ziemnych niesolonych
● 10 gałązek świeżej kolendry
● oliwa z oliwek
● pieprz
Przygotowanie:
Fenkuły umyj, zdejmij wierzchnią twardą warstwę i odetnij twardą podstawę korzenia. Pokrój koper na cienkie plasterki. Filety z kurczaka pokrój w cienkie paski. Czosnek obierz, przepuść przez praskę lub drobno posiekaj. Cebulę obierz i drobno posiekaj, imbir obierz i zetrzyj na tarce. Kolendrę opłucz, osusz, oberwij listki, drobno posiekaj.
Podsmaż fenkuły na rozgrzanej oliwie przez około 5 minut, mieszając. Odstaw. Podsmaż kurczaka, dodaj starty imbir, czosnek i sos sojowy, smaż przez kilka minut, mieszając.
Domieszaj koper włoski z cebulą, dopraw pieprzem do smaku. Smaż jeszcze przez 2-3 minuty. Dodaj orzeszki ziemne i posyp kolendrą. Tak przyrządzonego kurczaka możesz podawać z ryżem.