Winogrona
Winogrona są zdecydowanie owocami, które w swoim składzie maja najwięcej cukru. Z winogron zrobić można dżemy, soki, galaretki, rodzynki, ocet oraz wino. Mało osób wie jednak, że w 100g winogron znajduje się aż 16g cukrów.
Banany
Pyszny owoc tropikalny. Banany doskonale sprawdzają się jako wspomagacze energetyczne. Dodają energii i zaleca się spożywanie ich np. przed zaplanowanym treningiem czy na śniadanie. W 100g bananów zawartość cukru wynosi aż 12g.
Mandarynki
Wielu z nas mandarynki kojarzą się z okresem stricte świątecznym. Są to owoce cytrusowe, bogate w wiele potrzebnych witamin. Niestety mandarynki są też źródłem niezdrowego cukru, dlatego nie zaleca się jedzenia ich w dużych ilościach. W 100g mandarynek znajdziemy aż 11g cukrów.
Ananas
Pyszny, słodki i tropikalny owoc cieszący się sporym powodzeniem. Dodaje się go nawet do drinków alkoholowych i wielu koktajli. Ananas jest źródłem takich witamin jak: A, D czy B12. W 100g ananasa jest 10g cukru.
Kiwi
Kiwi bogate w witaminę C, A, D, B6, B12 oraz w składniki mineralne takie jak magnez, żelazo czy wapń. W 100g kiwi znajdziemy nieco ponad 9g cukru.