KobiecePorady.pl

5 owoców, których musisz unikać. Mają dużo zabójczego cukru!

Nie od dziś wiadomo, że owoce są źródłem witamin, które są nam tak niezbędne do zdrowego życia i prawidłowego funkcjonowania. Niestety owoce po za zdrowymi składnikami, mają w sobie także dużo cukrów, które to już nie cieszą się akceptacją dietetyków i lekarzy. Wiadomo także, że owoce należy spożywać przede wszystkim w godzinach porannych i przed południowych odradza się natomiast jedzenie ich wieczorną porą. Oto lista owoców, które w swoim składzie mają bardzo dużą ilość cukrów.

Kamila -

Powiązane artykuły

  • Olej lniany LenVitol przyjacielem zgrabnej sylwetki

    Tegoroczne lato, czas, kiedy z dumą prezentowaliśmy wypracowaną miesiącami figurę, bezpowrotnie się skończyło. Jednak nadejście chłodniejszych dni nie musi kojarzyć się z przybieraniem na wadze. Szczupłą sylwetką możemy cieszyć się przez cały rok. Wystarczy wypracować kilka prostych nawyków. Jednym z nich jest wprowadzenie do diety oleju lnianego LenVitol.

  • Quinoa z rodzynkami i winogronami

    Najczęściej jemy ziarna komosy ryżowej w wersji wytrawnej, tym razem mam dla miłośników tego pożywnego, niezwykle zdrowego produktu, przepis z ich udziałem na słodko. Quinoa w połączeniu z winogronami i ich suszoną wersją- rodzynkami, z dodatkiem świeżej mięty, stanowią dość nietypowy, ale niezwykle zdrowy deser, który można także z powodzeniem podać na podwieczorek czy na śniadanie. Rodzynki były uważane za niezwykle cenny słodzik w średniowieczu, są skarbnicą cennych witamin i związków mineralnych.

  • Zupa krem z dyni z sezamem i orzeszkami piniowymi

    Dynia to królowa jesieni i wszystkich jesiennych warzyw i owoców, rozkoszujmy się zatem jej smakiem, przyrządzając ją na słodko i na słono, i korzystajmy z jej wspaniałych właściwości. Dynia jest bowiem bogatym źródłem beta-karotenu, ma w związku z tym działanie przeciwzapalne i antynowotworowe, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiega chorobom serca i miażdżycy. Składa się głównie z wody, dlatego działa nawilżająco i odmładzająco- dzięki zawartości witamin A, C i E. Zawiera również dużo błonnika, jest niskokaloryczna i przynosi uczucie sytości, dzięki czemu sprzyja odchudzaniu. To tylko niektóre z jej licznych właściwości zdrowotnych. Tym razem proponuję Wam zupę-krem z dyni i pora, z dodatkiem prażonych ziaren sezamu i orzeszków piniowych. Zapewniam, że smakuje wybornie!

  • Grzyby marynowane – od czego zacząć?

    Nadchodzi czas, kiedy to właśnie grzyby zaczynają dominować w naszych kuchniach. Jesienna pora owocuje masową ilością przeróżnych ich rodzajów. W lasach znajdziemy między innymi: kurki, maślaki, borowiki, koźlarze, podgrzybki czy opieńki. Sprawdź, jak wykorzystać leśne dobrodziejstwa natury i przygotować pyszne grzyby marynowane!