Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 35 min.
Porcja dla 4 osób
Składniki:
● 800 g dyni zwyczajnej lub hokkaido
● 1cebula
● 1 por
● 1 warzywna kostka bulionowa bio
● 5 cl śmietany kremówki
● 40 g masła
● 20 cl mleka
● gałka muszkatołowa
● 3 łyżki ziaren białego sezamu
● 60 g orzeszków piniowych
● 2 gałązki natki pietruszki
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Dynię umyj, pokrój na ćwiartki, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Z pora usuń wierzchnie liście, umyj i odetnij korzeń, umyj i pokrój w cienkie talarki. W rondlu rozpuść masło, podsmaż cebulę i pora.
Dodaj dynię, wlej mleko, dodaj wodę, tak, by przykryła warzywa. Zagotuj, rozkrusz kostkę bulionową. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj na średnim ogniu około 30 minut, w razie potrzeby dolej wody.
Na suchej patelni upraż orzeszki piniowe i ziarna sezamu. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Zmiskuj zupę- krem, domieszaj śmietanę kremówkę. Posyp uprażonymi orzeszkami piniowymi, sezamem i natką pietruszki. Bon appétit!