Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 15 min
Chłodzenie : 1 godz.
Dla 4-6 osób
● 130 g komosy ryżowej (quinoa)
● 60 g rodzynek
● 200 g czerwonych lub czarnych winogron
● 2 gałązki mięty
● 1 opakowanie cukru wanilinowego
Ziarna komosy ryżowej wypłucz, zalej w garnku zimną wodą (około dwa razy objętości wody)*. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj przez około 15 minut. W międzyczasie namocz rodzynki w miseczce wypełnionej wodą.
Listki mięty umyj, osusz i drobno posiekaj, odłóż górne listki do dekoracji.
Winogrona umyj, osusz, przekrój na połówki, lub pozostaw w całości, w zależności od wielkości owoców.
Ugotowaną quinoę wsyp do miski. Dodaj cukier wanilinowy. Wymieszaj, dodaj odcedzone rodzynki i posiekane listki mięty. Dobrze wymieszaj całość. Na koniec dodaj winogrona, delikatnie mieszając.
Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki. Podawaj deser udekorowany górnymi listkami mięty.
*Dokładny czas gotowania i ilość wody sprawdź na opakowaniu.
** Możesz również podać ten deser na małych talerzykach lub w miseczkach.