Najczęściej jemy ziarna komosy ryżowej w wersji wytrawnej, tym razem mam dla miłośników tego pożywnego, niezwykle zdrowego produktu, przepis z ich udziałem na słodko. Quinoa w połączeniu z winogronami i ich suszoną wersją- rodzynkami, z dodatkiem świeżej mięty, stanowią dość nietypowy, ale niezwykle zdrowy deser, który można także z powodzeniem podać na podwieczorek czy na śniadanie. Rodzynki były uważane za niezwykle cenny słodzik w średniowieczu, są skarbnicą cennych witamin i związków mineralnych.
smakifrancji.blogspot.fr
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 15 min
Chłodzenie : 1 godz.
Dla 4-6 osób
● 130 g komosy ryżowej (quinoa)
● 60 g rodzynek
● 200 g czerwonych lub czarnych winogron
● 2 gałązki mięty
● 1 opakowanie cukru wanilinowego
Ziarna komosy ryżowej wypłucz, zalej w garnku zimną wodą (około dwa razy objętości wody)*. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj przez około 15 minut. W międzyczasie namocz rodzynki w miseczce wypełnionej wodą.
Listki mięty umyj, osusz i drobno posiekaj, odłóż górne listki do dekoracji.
Winogrona umyj, osusz, przekrój na połówki, lub pozostaw w całości, w zależności od wielkości owoców.
Ugotowaną quinoę wsyp do miski. Dodaj cukier wanilinowy. Wymieszaj, dodaj odcedzone rodzynki i posiekane listki mięty. Dobrze wymieszaj całość. Na koniec dodaj winogrona, delikatnie mieszając.
Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki. Podawaj deser udekorowany górnymi listkami mięty.
*Dokładny czas gotowania i ilość wody sprawdź na opakowaniu.
** Możesz również podać ten deser na małych talerzykach lub w miseczkach.
Powiązane artykuły
-
Brownie z burakiem
Brakuje Wam pomysłu na ciasto? Nadchodzę z pomocą ;) Dziś proponuję brownie z dodatkiem buraka, całkiem zdrowe i legalne. Wyszło słodkie, intensywnie czekoladowe i wilgotne, czyli dokładnie takie jakie porządne ciasto być powinno. Do tego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut!
-
Rabarbarowe szaleństwo - sprawdzone przepisy na smaczne potrawy z rabarbarem
Rabarbar to bylina, która jest warzywem. W kuchni zastosowanie znalazły części liści, nazywane ogonkami liściowymi. Im czerwieńszy rabarbar, tym słodszy smak. Zawarte w rabarbarze substancje mają właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i wspomagające układ krążenia. Możemy z niego zrobić różnego rodzaju ciasta, kompot, konfiturę a także dodać do dań wytrawnych. Rabarbar świetnie znosi mrożenie, więc warto zrobić zapasy na zimę.
-
Przepis na arbuzową pizzę z owocami i jogurtem
Przepis na arbuzową pizzę z owocami i jogurtem.
-
Przepis na kakaową tartę z owocami
Tarta z owocami to świetna propozycja na letni deser. Przepis jest bardzo prosty i jego wykonanie zajmie krótką chwilę. Tarta wychodzi dość cienka ze względu na brak mąki, więc można podwoić proporcje składników.
Smaki Francji
Przepis na kakaową tartę z owocami 2017-08-10 08:56:19 2017-08-08 18:03:44