Przygotowanie: 35 min.
Pieczenie: 30 min.
Porcja dla 6 osób:
Składniki:
● 400 g obranych i ugotowanych kasztanów jadalnych (mogą być ze słoika)
● 100 g mąki T 55 + 10 g
● 100 g miękkiego masła + 10 g
● 4 jajka
● 150 g cukru
● ½ cytryna bio
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj 50 g cukru.
Ugotowane kasztany zmiksuj do konsystencji purée. Cytrynę umyj i osusz, zetrzyj na tarce do cytrusów.
Żółtka utrzyj z resztą cukru. Dodawaj stopniowo otartą skórkę z cytryny, mąkę, masło w kawałkach i purée z kasztanów. Dobrze wymieszaj całość.
Delikatnie domieszaj ubitą pianę z białek. Wyłóż uzyskaną masę na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Podawaj na ciepło lub po przestudzeniu.