Korzystajmy ze smakowitych darów jesieni, jednym z moich ulubionych smaków tej pięknej pory roku są kasztany, które można przyrządzać zarówno na słono i na słodko. Pieczone kasztany to już klasyk, są naprawdę smaczne, zupa-krem z kasztanów też jest przepyszna, świetnie smakuje również w połączeniu z dynią. Słodki krem z kasztanów jest wykorzystywany do przygotowania różnych wypieków i deserów, np. słynnego Mont Blanc. W wersji słodkiej słynnym świątecznym przysmakiem są również „marrons glacés” (dosłownie „mrożone kasztany”) czyli lukrowane kasztany kandyzowane.
Dziś proponuję Wam przepis na smaczne ciasto kasztanowe z dodatkiem skórki cytrynowej, jest zupełnie proste w przygotowaniu, możecie użyć do przygotowania go gotowanych kasztanów jadalnych ze słoika, będzie równie dobre.
smakifrancji.blogspot.com
Przygotowanie: 35 min.
Pieczenie: 30 min.
Porcja dla 6 osób:
Składniki:
● 400 g obranych i ugotowanych kasztanów jadalnych (mogą być ze słoika)
● 100 g mąki T 55 + 10 g
● 100 g miękkiego masła + 10 g
● 4 jajka
● 150 g cukru
● ½ cytryna bio
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj 50 g cukru.
Ugotowane kasztany zmiksuj do konsystencji purée. Cytrynę umyj i osusz, zetrzyj na tarce do cytrusów.
Żółtka utrzyj z resztą cukru. Dodawaj stopniowo otartą skórkę z cytryny, mąkę, masło w kawałkach i purée z kasztanów. Dobrze wymieszaj całość.
Delikatnie domieszaj ubitą pianę z białek. Wyłóż uzyskaną masę na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Podawaj na ciepło lub po przestudzeniu.
Powiązane artykuły
-
Brownie z burakiem
Brakuje Wam pomysłu na ciasto? Nadchodzę z pomocą ;) Dziś proponuję brownie z dodatkiem buraka, całkiem zdrowe i legalne. Wyszło słodkie, intensywnie czekoladowe i wilgotne, czyli dokładnie takie jakie porządne ciasto być powinno. Do tego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut!
-
Bezglutenowa (prawie) szarlotka z polewą czekoladową
Na 11 listopada piekłam prawdziwą (zdrowszą) szarlotkę i tak wszystkim smakowała że zniknęła w mgnieniu oka. Nienasycona ja musiałam stworzyć sobie coś podobnego, co łatwo się przetransportuje i wliczy w makro. Misja spełniona - szarlotka idealna na drugie śniadanie!
-
W te święta zaskocz słodkościami!
Gdy zrywając kolejną kartkę z kalendarza odkryjemy, że już grudzień rozpoczną się gorączkowe przygotowania. Nie ma znaczenia, że tak naprawdę mamy spore doświadczenie, bo przecież Boże Narodzenie jest każdego roku. Okazuje się bowiem, że czasu zawsze jest za mało, a o dziesiątkach spraw przypomnimy sobie stanowczo za późno.
-
Bezglutenowe, bezlaktozowe crumble z jabłkami
Gdy mam ochotę na coś słodkiego i domowego teraz, już, robię szybko kruszonkę i zapiekam pod nią owoce. Bezglutenowe i bezlaktozowe crumble z jabłkami to świetny deser dla osób borykającymi się z alergiami lub nietolerancjami pokarmowymi.
Smaki Francji
Bezglutenowe, bezlaktozowe crumble z jabłkami 2016-11-22 07:28:18 2016-11-21 17:47:54