SKŁADNIKI na ok. 35 chiacchiere
- 500 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 50 g masła
- 30 g alkoholu (w oryginale grappa, ale może też być wódka)
- 6 g proszku do pieczenia
- 3 jaja
- 1 żółtko
- 1 pomarańcza
- 1 laska wanilii
- szczypta soli
- olej do smażenia
Dekoracja:
- cukier puder
- gorzka czekolada
PRZYGOTOWANIE
- Ciasto na chiacchiere najlepiej wyrabiać w robocie. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, szczyptę soli, roztrzepane jajka i wódkę. Po połączeniu się składników dodajemy miękkie masło, otartą skórkę z pomarańczy oraz ziarna z laski wanilii. Ciasto wyrabiamy przynajmniej 10 minut.
- Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy na bok na ok. 1 godz.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm. Z ciasta wycinamy prostokąty ok. 5x10 cm. Środek każdego prostokąta dwukrotnie nacinamy.
- Rozgrzewamy olej do temperatury maks. 170 stopni. Chiacchiere smażymy w głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru.
- Chiacchiere obsypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy rozpuszczoną gorzką czekoladą.