Składniki:
- 2 szklanki kaszy jaglanej (suchej)
- 4 szklanki wody
- szczypta soli i cukru
Masa jaglana:
- 2 puszki mleka kokosowego (stałej części)
- sok z 2 cytryn
- 1 laska wanilii
- 1/2 szklanki cukru lub więcej
- 2 szczypty soli
- 2 łyżki oleju kokosowego
Masa daktylowa:
- 2 szklanki daktyli
- kilka sporych chlustów sosu sojowego
Krem:
- 1 puszka mleka kokosowego (stałej części)
- 1 łyżka oleju kokosowego rozpuszczonego
- 2 łyżki wiórek kokosowych
i garść płatków migdałowych
Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną gotujemy w 4 szklankach wody ze szczyptą soli i cukru, aż wsiąknie całą wodę.
2. W międzyczasie zalewamy daktyle gorącą wodą. Ugotowaną kaszę jaglaną przekładamy do miski i blendujemy z resztą składników na gładką masę. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy połowę masy. Wstawiamy do zamrażalnika na 10 min. W międzyczasie daktyle odsączamy i blendujemy z sosem sojowym i odrobiną wody. Następnie nakładamy masę z daktyli i drugą część masy jaglanej. Wstawiamy do zamrażalnika na 20-30 min.
3. Tuż przed wyjęciem ciasta z zamrażalnika przygotowujemy krem. Stałą część mleka kokosowego ubijamy z olejem kokosowym na puszysty krem. Dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Krem nakładamy na wierzch i boki ciasta. Posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto ponownie wkładamy do zamrażalnika na ok. 1 h. Potem przechowujemy w lodówce i podajemy dobrze schłodzone.
*jagielnik nie jest słodki. jeśli lubisz słodkości i nie żałujesz sobie cukru, dodaj trochę cukru pudru do kremu z mleczka kokosowego i troszkę do masy jaglanej :)