Składniki:
- 2 duże opakowania herbatników (jedno może być kakaowe)
- 1 kg twarogu sernikowego
- 3 żółtka
- 1 szkl cukru
- 200 g masła
- 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 1/2 opakowania galaretki cytrynowej lub pomarańczowej
Przygotowanie:
Na blaszce układam warstwę ciemnych herbatników. Do garnka przekładam masło i cukier i mieszam, aż się rozpuszczą. Następnie dodaję twaróg i żółtka. Mieszam łyżką, aż składniki się połączą i gotuję, żeby masa była gorąca. Wsypuję budyniowy proszek i galaretkę i energicznie mieszam. Gotuję chwilę, aż masa zacznie gęstnieć. Na przygotowane herbatniki wykładam 1/3 masy serowej. Na nią kolejną porcję ciastek i znowu 1/3 sera. Czynność powtarzam jeszcze raz. Na wierzchu powinny znaleźć się ciastka. Mi kilku zabrakło, więc ułożyłam je na przemian, a w puste miejsca pokruszyłam domowe kruche :) Całość polałam polewą. Ciasto odstawiam w chłodne miejsce, żeby stężało i dobrze się połączyło.