Sernik gotowany to dobra propozycja na święta, dla tych, którzy pracują do ostatnich dni. Przygotowuje się go naprawdę szybko - około 20 minut plus chłodzenie. Nie wymaga też włączania piekarnika, a ze sprzętów wystarczą: garnek, łyżka i blacha :) To co, ktoś chętny?
straszniesmaczne.blogspot.com
Składniki:
- 2 duże opakowania herbatników (jedno może być kakaowe)
- 1 kg twarogu sernikowego
- 3 żółtka
- 1 szkl cukru
- 200 g masła
- 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 1/2 opakowania galaretki cytrynowej lub pomarańczowej
Przygotowanie:
Na blaszce układam warstwę ciemnych herbatników. Do garnka przekładam masło i cukier i mieszam, aż się rozpuszczą. Następnie dodaję twaróg i żółtka. Mieszam łyżką, aż składniki się połączą i gotuję, żeby masa była gorąca. Wsypuję budyniowy proszek i galaretkę i energicznie mieszam. Gotuję chwilę, aż masa zacznie gęstnieć. Na przygotowane herbatniki wykładam 1/3 masy serowej. Na nią kolejną porcję ciastek i znowu 1/3 sera. Czynność powtarzam jeszcze raz. Na wierzchu powinny znaleźć się ciastka. Mi kilku zabrakło, więc ułożyłam je na przemian, a w puste miejsca pokruszyłam domowe kruche :) Całość polałam polewą. Ciasto odstawiam w chłodne miejsce, żeby stężało i dobrze się połączyło.
Powiązane artykuły
-
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella.
-
Pyszny deser: Przepis na mazurek amaretto
Przepis na mazurek amaretto
-
Przepis na sernik z ricotty i kremu pasticcera
Przepis na sernik z ricotty i kremu pasticcera. Jeśli jesteś miłośniczkom czekolady to pokochasz to ciasto. Smaczny sernik, który wygląda wyśmienicie.
-
Wielkanocny leśny mech – ciasto ze szpinakiem
Szpinak na słodko? Naprawdę? A właśnie tak! Kto oglądał Popeye’a ten wie, że szpinak jest zdrowy i daje „pałera” W rzeczywistości szpinak jest bardzo niskokaloryczny tzn. że jak go zjecie nie będzie „krzepy” jak w przygodach mojego ulubionego marynarza. Jeśli chodzi o kwestie zdrowotne to tutaj bez zmian. Szpinak zawiera kwas foliowy, witaminy C, A i E oraz wiele innych korzystnych dla nas czynników. Można go jeść na wiele sposobów: gotowany, duszony, smażony czy też jak Popeye – surowy. Moja propozycja podania z racji bycia łasuchem to oczywiście na słodko No to lecimy!
strasznie smaczne
Wielkanocny leśny mech – ciasto ze szpinakiem 2017-04-20 08:23:04 2017-04-19 15:52:27