Przepis na sernik z ricotty i kremu pasticcera. Jeśli jesteś miłośniczkom czekolady to pokochasz to ciasto. Smaczny sernik, który wygląda wyśmienicie.
SKŁADNIKI
Kruche ciasto
- 180 g mąki pszennej
- 70 g masła
- 70 g cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem pasticcera
- 2 żółtka
- 25 g cukru
- 25 g mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 1 cytryna
Masa serowa
- 250 g ricotty
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 białka
Dekoracja
- 100 g gorzkiej czekolady
- 30 g masła
- czekoladowe jajeczka
PRZYGOTOWANIE
Kruche ciasto
- W mikserze miksujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i rozpuszczonym masłem. Dodajemy cukier, szczyptę soli, żółtka i 1 łyżkę mleka. Szybko zagniatamy ciasto.
- Ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy ok. 1 godz.
- Okrągłą formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Ciasto wałkujemy na grubość 1/2 cm. Dokładnie wylepiamy nim formę. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
- Ciasto pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym odstawiamy do wystygnięcia.
Krem pasticcera
- Ubijamy żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę, nie przerywając mieszania.
- Zagotowujemy mleko ze skórką z cytryny.
- Gorące mleko przelewamy przez sitko, po czym wlewamy do garnuszka, do którego stopniowo dodajemy masę z żółtkami.
- Całość zagotowujemy na małym ogniu. Krem gotujemy ok. 2 min. na małym ogniu, ciągle mieszając. Krem schładzamy w lodówce.
Masa serowa
- Delikatnie mieszamy ricottę z cukrem pudrem i kremem pasticcera. Na koniec do masy serowej dodajemy białka ubite na sztywną pianę.
- Masę serową przelewamy na podpieczone ciasto.
Sernik
Powiązane artykuły
-
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella.
-
Pyszny deser: Przepis na mazurek amaretto
Przepis na mazurek amaretto
-
Wielkanocny leśny mech – ciasto ze szpinakiem
Szpinak na słodko? Naprawdę? A właśnie tak! Kto oglądał Popeye’a ten wie, że szpinak jest zdrowy i daje „pałera” W rzeczywistości szpinak jest bardzo niskokaloryczny tzn. że jak go zjecie nie będzie „krzepy” jak w przygodach mojego ulubionego marynarza. Jeśli chodzi o kwestie zdrowotne to tutaj bez zmian. Szpinak zawiera kwas foliowy, witaminy C, A i E oraz wiele innych korzystnych dla nas czynników. Można go jeść na wiele sposobów: gotowany, duszony, smażony czy też jak Popeye – surowy. Moja propozycja podania z racji bycia łasuchem to oczywiście na słodko No to lecimy!
-
Przepis na czekoladowe muffinki z jagodami
Dziś polecam Wam pyszne czekoladowe muffinki z jagodami, przygotowane według przepisu znanego francuskiego szefa kuchni Cyrila Lignac’a, są delikatnie chrupiące z zewnątrz, z płynną czekoladą w środku, której słodycz przełamuje lekko kwaskowaty smak jagód. Można je przygotować w ciągu niespełna pół godziny, więc idealnie się sprawdzą również, kiedy odwiedzą was niespodziewani goście. Tym bardziej, że najlepiej smakują na ciepło, kiedy czekolada w środku jest jeszcze płynna, lub lekko przestudzone. Dodatkową ich zaletą jest to, że można użyć do ich przygotowania mrożonych jagód, więc można je zrobić o każdej porze roku. Możecie je upiec w tradycyjnych foremkach do muffinek lub w żarodpornych filiżankach do kawy. To moja propozycja na świąteczne śniadanie lub popołudnie do kawy lub herbaty. Życzę Wam wszystkim pogodnych Świąt Wielkanocnych spędzonych w prawdziwie wiosennym nastroju.
Magda (La grande e la piccola cu
Przepis na czekoladowe muffinki z jagodami 2017-04-11 07:19:37 2017-04-10 16:39:56