Dziś polecam Wam pyszne czekoladowe muffinki z jagodami, przygotowane według przepisu znanego francuskiego szefa kuchni Cyrila Lignac’a, są delikatnie chrupiące z zewnątrz, z płynną czekoladą w środku, której słodycz przełamuje lekko kwaskowaty smak jagód. Można je przygotować w ciągu niespełna pół godziny, więc idealnie się sprawdzą również, kiedy odwiedzą was niespodziewani goście. Tym bardziej, że najlepiej smakują na ciepło, kiedy czekolada w środku jest jeszcze płynna, lub lekko przestudzone. Dodatkową ich zaletą jest to, że można użyć do ich przygotowania mrożonych jagód, więc można je zrobić o każdej porze roku. Możecie je upiec w tradycyjnych foremkach do muffinek lub w żarodpornych filiżankach do kawy.
To moja propozycja na świąteczne śniadanie lub popołudnie do kawy lub herbaty.
Życzę Wam wszystkim pogodnych Świąt Wielkanocnych spędzonych w prawdziwie wiosennym nastroju.
smakifrancji.blogspot.fr
Przygotowanie: 15 min
Pieczenie: 15 min
Dla 4 osób (około 12 muffinek):
- 180 g cukru
- 72 g mąki pszennej
- 140 g gorzkiej czekolady
- 140 g miękkiego masła + 40 g do wysmarowania foremek
- 5 jajek
- 50 g jagód (mrożonych lub świeżych)
Przygotowanie:
- Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
- W misce wymieszaj mąkę i cukier. Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej.*
- Kiedy czekolada dokładnie się rozpuści, zdejmij ją z ognia i odstaw na chwilę do schłodzenia (w temperaturze pokojowej). Jajka ubij trzepaczką i połącz je z rozpuszczoną czekoladą z masłem. Dodaj mąkę wymieszaną z cukrem. Całość dokładnie wymieszaj.
- Wlewaj przygotowaną masę do wyłożonych papierowymi papilotkami foremek do muffinek. Następnie nałóż jagody na wierzch każdej z muffinek, lekko naciskając z wierzchu.
- Piecz w rozgrzanym piekarniku 15 minut. Muffinki muszą być upieczone, ale wewnątrz miękkie, a czekolada powinna w środku pozostać lekko płynna. Możesz sprawdzić ostrzem noża: powinno na nim zostać trochę ciasta.
- Podawaj najlepiej na ciepło lub lekko przestudzone.
*W misce żaroodpornej umieszczonej nad garnkiem z gotującą wodą, tak, aby dno miseczki nie dotykało wody.
Powiązane artykuły
-
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella.
-
Pyszny deser: Przepis na mazurek amaretto
Przepis na mazurek amaretto
-
Przepis na sernik z ricotty i kremu pasticcera
Przepis na sernik z ricotty i kremu pasticcera. Jeśli jesteś miłośniczkom czekolady to pokochasz to ciasto. Smaczny sernik, który wygląda wyśmienicie.
-
Wielkanocny leśny mech – ciasto ze szpinakiem
Szpinak na słodko? Naprawdę? A właśnie tak! Kto oglądał Popeye’a ten wie, że szpinak jest zdrowy i daje „pałera” W rzeczywistości szpinak jest bardzo niskokaloryczny tzn. że jak go zjecie nie będzie „krzepy” jak w przygodach mojego ulubionego marynarza. Jeśli chodzi o kwestie zdrowotne to tutaj bez zmian. Szpinak zawiera kwas foliowy, witaminy C, A i E oraz wiele innych korzystnych dla nas czynników. Można go jeść na wiele sposobów: gotowany, duszony, smażony czy też jak Popeye – surowy. Moja propozycja podania z racji bycia łasuchem to oczywiście na słodko No to lecimy!
Smaki Francji
Wielkanocny leśny mech – ciasto ze szpinakiem 2017-04-20 08:23:04 2017-04-19 15:52:27