Przepis na włoskie faworki z nutką pomarańczy.
SKŁADNIKI na ok. 35 chiacchiere
- 500 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 50 g masła
- 30 g alkoholu (w oryginale grappa, ale może też być wódka)
- 6 g proszku do pieczenia
- 3 jaja
- 1 żółtko
- 1 pomarańcza
- 1 laska wanilii
- szczypta soli
- olej do smażenia
Dekoracja:
- cukier puder
- gorzka czekolada
PRZYGOTOWANIE
- Ciasto na chiacchiere najlepiej wyrabiać w robocie. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, szczyptę soli, roztrzepane jajka i wódkę. Po połączeniu się składników dodajemy miękkie masło, otartą skórkę z pomarańczy oraz ziarna z laski wanilii. Ciasto wyrabiamy przynajmniej 10 minut.
- Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy na bok na ok. 1 godz.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm. Z ciasta wycinamy prostokąty ok. 5x10 cm. Środek każdego prostokąta dwukrotnie nacinamy.
- Rozgrzewamy olej do temperatury maks. 170 stopni. Chiacchiere smażymy w głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru.
- Chiacchiere obsypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Powiązane artykuły
-
3 sposoby na pozbycie się zamrożonych truskawek
Tuż przed rozpoczęciem sezonu truskawkowego wykorzystaj te, które masz już zamrożone. Będziesz mogła w szczycie sezonu, kiedy truskawki są najsmaczniejsze, zrobić kolejne zapasy.
-
Brownie z burakiem
Brakuje Wam pomysłu na ciasto? Nadchodzę z pomocą ;) Dziś proponuję brownie z dodatkiem buraka, całkiem zdrowe i legalne. Wyszło słodkie, intensywnie czekoladowe i wilgotne, czyli dokładnie takie jakie porządne ciasto być powinno. Do tego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut!
-
Bezglutenowa (prawie) szarlotka z polewą czekoladową
Na 11 listopada piekłam prawdziwą (zdrowszą) szarlotkę i tak wszystkim smakowała że zniknęła w mgnieniu oka. Nienasycona ja musiałam stworzyć sobie coś podobnego, co łatwo się przetransportuje i wliczy w makro. Misja spełniona - szarlotka idealna na drugie śniadanie!
-
W te święta zaskocz słodkościami!
Gdy zrywając kolejną kartkę z kalendarza odkryjemy, że już grudzień rozpoczną się gorączkowe przygotowania. Nie ma znaczenia, że tak naprawdę mamy spore doświadczenie, bo przecież Boże Narodzenie jest każdego roku. Okazuje się bowiem, że czasu zawsze jest za mało, a o dziesiątkach spraw przypomnimy sobie stanowczo za późno.
Magda (La grande e la piccola cu
W te święta zaskocz słodkościami! 2016-11-29 13:01:50 2016-11-29 12:46:30