Tuż przed rozpoczęciem sezonu truskawkowego wykorzystaj te, które masz już zamrożone. Będziesz mogła w szczycie sezonu, kiedy truskawki są najsmaczniejsze, zrobić kolejne zapasy.
Karel Joseph Noppe Brooks @ 123rf.com
TRUSKAWKOWA PIANKA
Składniki:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki
- 1 kg mrożonych truskawek
- 3 galaretki truskawkowe
- 2 łyżeczki żelatyny
- Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Wlewamy do posmarowanej tłuszczem formy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 st. Piekarnika i pieczemy 15-20 min.
- Galaretki rozpuszczamy w 800ml wrzącej wody i studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i również studzimy.
- Truskawki rozmrażamy i miksujemy blenderem. Gdy galaretka nieco stężeje łączymy ją z musem i żelatyną. Masę odstawiamy do częściowego stężenia, a następnie wylewamy na ostudzony biszkopt. Wstawiamy do lodówki.
TRUSKAWKOWA FANTAZJA
Składniki:
- 450 g mrożonych truskawek
- 8 łyżeczek cukru pudru
- Duży jogurt grecki
- 50 g gorzkiej czekolady
- Truskawki częściowo rozmrażamy, po czym miksujemy na gładką masę z cukrem pudrem.
- Do wysokich, wąskich szklanek nakładamy na przemian po kilka łyżek masy truskawkowej i jogurtu tworząc przekładaniec. Ostatnią jogurtową warstwę posypujemy startą czekoladą.
SORBET TRUSKAWKOWY
Składniki:
- 500 g mrożonych truskawek
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze lub robocie kuchennym i sorbet gotowy.
Powiązane artykuły
-
Brownie z burakiem
Brakuje Wam pomysłu na ciasto? Nadchodzę z pomocą ;) Dziś proponuję brownie z dodatkiem buraka, całkiem zdrowe i legalne. Wyszło słodkie, intensywnie czekoladowe i wilgotne, czyli dokładnie takie jakie porządne ciasto być powinno. Do tego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut!
-
Bezglutenowa (prawie) szarlotka z polewą czekoladową
Na 11 listopada piekłam prawdziwą (zdrowszą) szarlotkę i tak wszystkim smakowała że zniknęła w mgnieniu oka. Nienasycona ja musiałam stworzyć sobie coś podobnego, co łatwo się przetransportuje i wliczy w makro. Misja spełniona - szarlotka idealna na drugie śniadanie!
-
W te święta zaskocz słodkościami!
Gdy zrywając kolejną kartkę z kalendarza odkryjemy, że już grudzień rozpoczną się gorączkowe przygotowania. Nie ma znaczenia, że tak naprawdę mamy spore doświadczenie, bo przecież Boże Narodzenie jest każdego roku. Okazuje się bowiem, że czasu zawsze jest za mało, a o dziesiątkach spraw przypomnimy sobie stanowczo za późno.
-
Galaretka z pigwy lub pigwowca
Łatwy przepis na galaretkę z pigwy lub pigwowca. Własnoręcznie przygotowana galaretka stanowi świetny dodatek do naleśników, racuszków czy gofrów.
Wioletta
Galaretka z pigwy lub pigwowca 2016-10-24 08:26:30 2016-10-23 22:00:56