Łatwy przepis na galaretkę z pigwy lub pigwowca. Własnoręcznie przygotowana galaretka stanowi świetny dodatek do naleśników, racuszków czy gofrów.
Przygotowanie:
Owoce dokładnie myjemy, a następnie kroimy je na grube kawałki. Pigwę wystarczy pokroić na ok. 4 części, pigwowca na dwie. Pokrojone owoce przekładamy do garnka (razem z pestkami) i zalewamy taką ilością zimnej wody, aby przykrywała owoce. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy gaz, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy owoce, aż zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Odcedzamy owoce, a do pozostałego wywaru dodajemy cukier - 1/2 kg na 1 litr wywaru. Gotujemy, aż zawartość garnka zgęstnieje i przybierze lekko różowy kolor. Aby sprawdzić, czy galaretka jest wystarczająco gęsta, najlepiej wylać 1 łyżeczkę płynu na spodek, który wcześniej trzymaliśmy w zamrażalniku. Jeśli płyn szybko stężeje i nie będzie spływać z talerzyka, to znaczy, że galaretka jest gotowa.
Galaretkę przelewamy do wyparzonych słoiczków i dobrze zakręcamy. Nie trzeba jej dodatkowo pasteryzować.
Powiązane artykuły
-
3 sposoby na pozbycie się zamrożonych truskawek
Tuż przed rozpoczęciem sezonu truskawkowego wykorzystaj te, które masz już zamrożone. Będziesz mogła w szczycie sezonu, kiedy truskawki są najsmaczniejsze, zrobić kolejne zapasy.
-
Brownie z burakiem
Brakuje Wam pomysłu na ciasto? Nadchodzę z pomocą ;) Dziś proponuję brownie z dodatkiem buraka, całkiem zdrowe i legalne. Wyszło słodkie, intensywnie czekoladowe i wilgotne, czyli dokładnie takie jakie porządne ciasto być powinno. Do tego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut!
-
Bezglutenowa (prawie) szarlotka z polewą czekoladową
Na 11 listopada piekłam prawdziwą (zdrowszą) szarlotkę i tak wszystkim smakowała że zniknęła w mgnieniu oka. Nienasycona ja musiałam stworzyć sobie coś podobnego, co łatwo się przetransportuje i wliczy w makro. Misja spełniona - szarlotka idealna na drugie śniadanie!
-
W te święta zaskocz słodkościami!
Gdy zrywając kolejną kartkę z kalendarza odkryjemy, że już grudzień rozpoczną się gorączkowe przygotowania. Nie ma znaczenia, że tak naprawdę mamy spore doświadczenie, bo przecież Boże Narodzenie jest każdego roku. Okazuje się bowiem, że czasu zawsze jest za mało, a o dziesiątkach spraw przypomnimy sobie stanowczo za późno.
o-smaku
W te święta zaskocz słodkościami! 2016-11-29 13:01:50 2016-11-29 12:46:30