Grzybów leśnych
Grzyby są na pewno niesamowicie smakowitym przysmakiem. Niestety, są one także ciężko strawne, dlatego też, nie zaleca się ich spożywania kobietom w ciąży, matkom karmiącym oraz małym dzieciom do 4 roku życia.
Potraw na bazie alkoholu
Mimo, że wiele dań, opierających swoją bazę np. na czerwonym winie nie ma w sobie alkoholu to nie zaleca się spożywania takich potraw kobietom będącym w stanie błogosławionym. Jest to potrawa, która pomimo, że nie zawiera w sobie alkoholu (gdyż pod wpływem gotowania i duszenia wyparował on) to mimo wszystko ma dalej substancje i składniki, które mogłyby zaszkodzić zarówno matce jak i dziecku.
Fast food-ów
Hamburgery, pizza, zapiekanki, kebab – to wszystko potrawy tłuste i ciężko strawne, dlatego też odradza się spożywanie ich w dużej ilości kobietom w ciąży. Jeżeli już musisz zjeść jakąś niezdrową bombę kaloryczną, to rób to naprawdę rzadko.