Czas przygotowania: 15 min.
Czas pieczenia: 35 min.
Porcja dla 4 osób
Składniki:
● 4 średnie cukinie bio
● 400 g miękkiego (jedwabistego) tofu
● 1 żółta cebula
● 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
● ½ pęczka bazylii
● 100 g parmezanu
● 2 łyżki oliwy z oliwek
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Cukinię umyj, osusz, nie obieraj, pokrój w talarki grubości ok. 2-3 cm.
Oliwę podgrzej na patelni i podsmaż cukinię przez około 10 min, od czasu do czasu mieszając.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C.
Zmiksuj lub dokładnie wymieszaj trzepaczką tofu ze skrobią, solą i pieprzem. Dodaj drobno posiekaną bazylię.
Domieszaj podsmażoną cukinię i przełóż całość do wysmarowanego oliwą naczynia do zapiekania. Posyp startym parmezanem i wstaw do piekarnika na około 25 minut, aż wierzch się zrumieni i flan się zetnie.