Dla miłośników kuchni wegetariańskiej mam dzisiaj przepis na zapiekankę-flan z cukinii z miękkim tofu (zwanym również jedwabistym) i bazylią. Korzystajmy z sezonu na cukinię, który powoli się kończy.
smakifrancji.blogspot.com
Czas przygotowania: 15 min.
Czas pieczenia: 35 min.
Porcja dla 4 osób
Składniki:
● 4 średnie cukinie bio
● 400 g miękkiego (jedwabistego) tofu
● 1 żółta cebula
● 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
● ½ pęczka bazylii
● 100 g parmezanu
● 2 łyżki oliwy z oliwek
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Cukinię umyj, osusz, nie obieraj, pokrój w talarki grubości ok. 2-3 cm.
Oliwę podgrzej na patelni i podsmaż cukinię przez około 10 min, od czasu do czasu mieszając.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C.
Zmiksuj lub dokładnie wymieszaj trzepaczką tofu ze skrobią, solą i pieprzem. Dodaj drobno posiekaną bazylię.
Domieszaj podsmażoną cukinię i przełóż całość do wysmarowanego oliwą naczynia do zapiekania. Posyp startym parmezanem i wstaw do piekarnika na około 25 minut, aż wierzch się zrumieni i flan się zetnie.
Powiązane artykuły
-
Przepis na makaron z tuńczykiem
Pomysł na obiad zainspirowany kuchnią włoską - makaron fusilli z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami.
-
Przepis na spaghetti orientalne
Lubisz przełamywać konwencje? Ja uwielbiam. Wtedy powstają naprawdę niesamowite rzeczy i nie ważne czy mówimy o kuchni czy np. o biznesie. Warto czasmi zboczyć z utartego szlaku, by znaleźć się w zupełnie nowym i wspaniałym miejscu. I własnie moje Spaghetti orientalne jest takim wyjściem poza schemat, bo nie ma do niego ani sosu bolognese ani carbonara... jest za to niesamowita przyprawa Mirin.
-
Przepis na leczo z cukinii z pomidorami i ciecierzycą
Przepis na leczo z cukinii z pomidorami i ciecierzycą.
-
Proste przepisy: Placki z cukinii w 3 odsłonach
Cukinia to warzywo uniwersalne, które można przyrządzać na wiele sposobów. Nadaje się do smażenia, duszenia, marynowania, pieczenia oraz do jedzenia na surowo. Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Warto wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom. Dziś polecamy pyszne placki, które dodatkowo przygotowuje się bardzo szybko.
Smaki Francji
Proste przepisy: Placki z cukinii w 3 odsłonach 2017-01-24 07:22:53 2016-11-30 08:23:45