Przygotowanie: 15min
Gotowanie: 30 min
Porcja dla 4 osób:
● 500 g jadalnych kasztanów
● 80 cl mleka
● 8 łyżek drobnego cukru
● 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
● 1 laska cynamonu (lub ½ łyżeczki mielonego cynamonu)
Przygotowanie:
Zagotuj mleko z cukrem i laską cynamonu w rondlu. Odstaw.
Kasztany ponacinaj nożem po wypukłej stronie na kształt krzyża. Zagotuj wodę, zanurz kasztany w gotującej wodzie i gotuj przez około 15 minut. Obierz kasztany ze skórki (podwójnej, gdyż pod twardą skorupką jest jeszcze jedna skórka, którą również należy usunąć).
Wrzuć je do mleka i gotuj przez około 25 minut, dodaj ekstrakt waniliowy, delikatnie wymieszaj.
Przełóż do miseczek lub głębokich talerzy i podaj.