KobiecePorady.pl

Kasztanowy deser z mlekiem i cynamonem

Kasztany to jeden z symboli jesieni, a we Francji pieczone kasztany to prawdziwa instytucja, ich subtelnemu, delikatnie słodkiemu smakowi trudno się oprzeć. W Polsce może nieco trudniej jest dostać kasztany jadalne, ale jeśli takie znajdziecie, to zachęcam Was do przygotowania ich w różnej postaci, np. pieczonych w piekarniku czy jako deser z mlekiem i cynamonem, na który przepis podaję Wam poniżej.

Z kasztanów można też przyrządzić smaczne zupy-kremy, np w połączeniu z grzybami smakują rewelacyjnie.Wyborne są też konfitury z kasztanów, glazurowane kasztany oraz desery i ciasta z dodatkiem kasztanów. Na wigilijny stół podaje się również tradycyjnie we Francji pieczoną gęś z kasztanami.

Jeśli zdecydujecie się na przygotowanie kasztanów pieczonych w piekarniku, to warto wiedzieć, że przed upieczeniem kasztanów należy je umyć i osuszyć, a następnie wykonać nacięcia w kształcie krzyża po wypukłej stronie.Następnie należy umieścić je w gotującej wodzie na około kwadrans, co skróci czas pieczenia, a wreszcie ułożyc na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni, i piec przez około 15 minut. Podajemy je jeszcze gorące – kasztany pieczone są wtedy najsmaczniejsze.

Smaki Francji -

Powiązane artykuły

  • Sałatka z zieloną fasolką, morelami i mozzarellą

    Oryginalna sałatka na lato, lekka, kolorowa, skomponowana z zielonej fasolki, sałaty rukoli, moreli i mozzarelli, z lekkim dressingiem z oliwki z oliwek i cytryny- to moja propozycja dla Was na dziś. Korzystajcie ze słońca i pięknego lata, jedząc lekko i zdrowo.

  • Jesienna sałatka z zielonej soczewicy, fig i borowików

    Proponuję Wam dzisiaj jeszcze jeden przepis na jesień, tym razem zainspirowany książką « La lentille verte du Puy » (« Soczewica z Le Puy »), młodych szefów kuchni  mojego regionu Aurélien i Aurélie Vidal, prowadzących renomowaną restaurację Vidal w Saint Julien Chapteuil, w departamencie Górnej Loary (Haute Loire). Oryginalna, zdrowa, w kolorach jesieni, skomponowana z zielonej soczewicy, z której słynie właśnie ten departament, borowików, fig, orzechów i winogron- jednym słowa idealna sałatka na jesień !

  • Makrela z jabłkami, porem i rozmarynem w sosie sojowo-miodowym

    Ten przepis na makrelę marynowaną w sosie sojowo-balsamiczno-miodowym, podaną na smażonych jabłkach i porach z dodatkiem rozmarynu jest moją propozycją dania na świąteczny stół. Niezwykle aromatyczne i smaczne danie, zwłaszcza jeśli lubicie smaki słodko-słone. Życzę Wam pięknych Świąt Bożego Narodzenia !

  • Sałatka z zieloną fasolką, morelami i mozzarellą

    Oryginalna sałatka na lato, lekka, kolorowa, skomponowana z zielonej fasolki, sałaty rukoli, moreli i mozzarelli, z lekkim dressingiem z oliwki z oliwek i cytryny- to moja propozycja dla Was na dziś. Korzystajcie ze słońca i pięknego lata, jedząc lekko i zdrowo.