KobiecePorady.pl

Jak Polacy radzą sobie z angielskim? Najnowszy raport EF pokazuje duże różnice między regionami i pokoleniami

Polska utrzymuje 15 miejsce na świecie oraz 13 w Europie pod względem znajomości języka angielskiego. Choć wynik jest stabilny, najnowszy raport EF English Proficiency Index ujawnia, że za tą pozycją kryją się znaczące różnice między województwami, grupami wiekowymi oraz poszczególnymi umiejętnościami językowymi. Tegoroczne wyniki są szczególnie interesujące, ponieważ po raz pierwszy w większym stopniu uwzględniają kompetencje produktywne: pisanie i mówienie. To właśnie one pokazały, gdzie Polacy radzą sobie najlepiej, a gdzie nadal widzą przestrzeń do rozwoju.

Piotr -

Powiązane artykuły

  • Wigilijne dania inaczej. Co zrobić, żeby zaskoczyć gości?

    Barszcz czerwony lub grzybowa, karp, śledzie oraz pierogi z kapustą i grzybami – to klasyki, które królują na polskim wigilijnym stole. A gdyby tak obok tych dań znalazły się potrawy z jednej strony wpisujące się w naszą tradycję, z drugiej nieco inne, zaskakujące, które staną się rodzinnym hitem na kolejne lata? Może barszcz z wędzonym łososiem albo pierogi z karpiem, smażoną cebulą i kwaśną śmietaną? 

  • Pięć powodów, aby odwiedzić Livigno tej zimy

    Zbliża się przerwa świąteczna, a wraz z nią moment, w którym wiele osób zaczyna planować zimowy wyjazd. Wybór kierunku nie jest jednak prosty – możliwości jest mnóstwo, a każda destynacja kusi inną obietnicą. W gąszczu ofert łatwo trafić na miejsce, które wygląda atrakcyjnie tylko w folderach. 

  • Jesienne kursy językowe w ciepłych zakątkach świata – od safari po australijską wiosnę

    Jesień to idealny czas na naukę języka w egzotycznych zakątkach świata. W Australii zaczyna się wiosna, a w RPA można wybrać się na safari w towarzystwie lokalnej fauny – wszystko w spokoju, bez tłumów turystów i przy niższych cenach. Takie wyjazdy łączą efektywną naukę z niezapomnianymi przygodami i odkrywaniem nowych kultur. - Wyjazdy jesienią są wygodniejsze, bo nie ma tłoku, kolejki są krótsze, a koszty zakwaterowania czy lotów często spadają. To także moment, w którym do naszych szkół trafiają głównie dorośli i studenci, czyli osoby chcące połączyć naukę języka z podróżą w bardziej kameralnych warunkach” – wyjaśnia Alicja Sztark, Marketing Manager z EF Education First.

  • Drevny Kocur debiutuje w stolicy – autentyczna czeska kuchnia w sercu Warszawy

    Z wielką dawką energii i solidną porcją czeskiego jedzenia, po Krakowie, Poznaniu i Wrocławiu, restauracja Dřevny Kocur otwiera się w stolicy. W budynku THE FORM warszawiacy znajdą autentyczną kuchnię naszych sąsiadów - od utopenców, gulaszu wołowego i pieczonej kaczki po knedle, które są dumą każdej czeskiej gospody. To kuchnia stworzona do wspólnego celebrowania, głośnych rozmów i nieskrępowanej radości z jedzenia bez liczenia kalorii. Jedno jest pewne - Warszawa jeszcze nigdy nie była tak blisko Pragi. Dzięki Dřevnemu Kocurowi wystarczy przekroczyć próg restauracji, by przenieść się do Czech bez opuszczania miasta.