KobiecePorady.pl

Jak zaplanować budżet domowy przed Świętami?

Święta Bożego Narodzenia to czas wielkich wydatków: potrawy wigilijne, prezenty, świąteczne dekoracje. Wszystko to powoduje, że domowy budżet zostaje mocno nadszarpnięty. Ważne jest odpowiednie zarządzanie swoim budżetem i rozsądne zakupy. Jak zaplanować budżet na Święta? 

Kamila -
Artykuł sponsorowany

Powiązane artykuły

  • Polacy o nadchodzących świętach Bożego Narodzenia. Wyniki badania

    Ciągłe życie w biegu pod telefonem, stres w pracy, brak czasu dla bliskich – w nadchodzących Świętach Bożego Narodzenia Polacy chcą odnaleźć chwilę spokoju, nacieszyć się rodziną, wyjątkową atmosferą i prezentami – takie wnioski płyną z badania zrealizowanego przez serwis Prezentmarzeń.

  • Gruszki zapiekane z migdałami

    Gruszki zapiekane pod kremem zabaione i posypane płatkami migdałowymi, lekki i delikatny deser, który można podać również jako świąteczny deser.

  • Gruszki zapiekane z migdałami

    Gruszki zapiekane pod kremem zabaione i posypane płatkami migdałowymi, lekki i delikatny deser, który można podać również jako świąteczny deser.

  • Biała rolada z kremem kasztanowym

    Bûche de Noël czyli „bożonarodzeniowe polano” to tradycyjne francuskie ciasto świąteczne. Przypomina ono do złudzenia polską roladę. Dawniej we francuskich domach podpalano w Wigilię ogromną kłodę drewna, której ogień miał symbolizować dobrobyt i zdrowie w Nowym Roku. Wokół kominka zbierali się wszyscy mieszkańcy domu. W zależności od regionu, kłodę skrapiano wodą święconą, winem, mlekiem lub miodem. W XIX wieku na świątecznych francuskich stołach zagościły ciasta nawiązujące do tej tradycji. Dawne bûches kształtem przypominały polano, dzisiejsze przypominają bardziej roladę. Rolady i ich nadzienia mogą mieć przeróżne smaki: czekoladowy, waniliowy, owocowy, kasztanowy, pistacjowy, kokosowy, tiramisu. Mogą być również podawane w postaci deseru lodowego. Ja proponuję Wam dzisiaj świąteczną roladę z delikatnym, przepysznym kremem kasztanowym z dodatkiem mascarpone i bitej śmietany. Kasztany są bowiem nieodłącznym elementem francuskiego świątecznego menu, zarówno w wersji wytrawnej jak i słodkiej. Jednym ze świątecznych przysmaków są marrons glacés, czyli lukrowane kasztany kandyzowane, których użyłam do dekoracji tej bûche (nie są one konieczne do jej przygotowania). A przy okazji życzę  wszystkim czytelinkom Kobiecych Porad pogodnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia, oraz pięknego Nowego Roku 2020! Niech się spełnią wszystkie Wasze marzenia!