KobiecePorady.pl

Jak zaplanować budżet domowy przed Świętami?

Święta Bożego Narodzenia to czas wielkich wydatków: potrawy wigilijne, prezenty, świąteczne dekoracje. Wszystko to powoduje, że domowy budżet zostaje mocno nadszarpnięty. Ważne jest odpowiednie zarządzanie swoim budżetem i rozsądne zakupy. Jak zaplanować budżet na Święta? 

Kamila -
Artykuł sponsorowany

Powiązane artykuły

  • Czy świąteczny prezent może być inwestycją?

    Grudzień to czas, kiedy zastanawiamy się nad tym, co podarować bliskim. Jeśli jednak nie zależy nam jedynie na wypełnieniu świątecznej tradycji, ale chcemy dać coś naprawdę wyjątkowego, wtedy możemy się zwrócić ku prezentom mniej materialnym, a takim, które osobie obdarowanej zapadną w pamięć, zapewnią ciekawe doświadczenia, a czasem nawet przyniosą korzyści na długi czas.

  • Pożyczka ślubna - ile pieniędzy można dostać na najważniejszy dzień w życiu?

    Kredyt lub pożyczka na ślub? Na początek trzeba sobie zadać pytanie, czy na pewno jest potrzebny, a dopiero potem – jak duży kredyt chcemy na ten cel wziąć? „Kredyt na ślub” to zresztą mało precyzyjna nazwa, bo powinna brzmieć „kredyt gotówkowy przeznaczony – na przykład – na sfinansowanie swojego ślubu”. To istotna różnica.

  • Ciasteczka z anyżkiem, cynamonem, imbirem i wanilią

    Proste aromatyczne ciasteczka z dodatkiem cynamonu, wanilii, imbiru i anyżku, idealne do kawy lub herbaty, długo się przechowują, więc jeszcze po świętach będziecie mogli je degustować.    

  • Krem dyniowo-kasztanowy z grzankami i bitą śmietaną

    Dynia to zdecydowanie „królowa jesiennych stołów”, piękna, smaczna, niskokaloryczna, a przede wszystkim zdrowa. Dynia jest ogromną skarbnicą witamin i minerałów, dzięki zawartości betakarotenu i karotenoidom, zapobiega chorobom nowotworowym, zapobiega chorobom serca i miażdżycy, a także obniża poziom złego cholesterolu. Wszystkie jej odmiany mają ciekawy smak i można je wykorzystać w przeróżny sposób, na słodko i na słono. Kasztany to również jeden z symboli jesieni, nieco mniej popularne w kuchni polskiej niż francuskiej, kasztany jadalne zawierają również wiele minerałów (żelaza, magnezu, fosforu, potasu ) i witamin (wit. A, B6, C, kwasu foliowego). Można je jeść pieczone, jak również wykorzystać do sporządzenia deserów, konfitur oraz pysznych zup. Wytworzona z nich mąka nie zawiera glutenu, jest zatem idealnym zamiennikiem mąki pszennej w diecie osób chorych na celiakię i mających alergię na gluten, z mąki kasztanowej można wypiekać chleb i różne słodkości. Zupa krem z dyni z udziałem kasztanów to moja propozycja na chłodne, jesienne wieczory, jest rozgrzewająca, sycąca i bardzo smaczna, prosta a zarazem wykwintna. A z grzankami z cebulą i gruyèrem smakuje rewelacyjnie! Gorąco zachęcam do jej spróbowania!