Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 30 min.
Składniki na zupę krem:
● 1 kg dyni hokkaido lub zwyczajnej*
● 300 g ugotowanych kasztanów jadalnych (ze słoika lub puszki)
● 1 duża cebula
● ok. 1 l bulionu warzywnego bio (z kostki)
● 400 ml śmietany kremówki 30%**
● oliwa z oliwek
● kilka gałązek kolendry lub pietruszki do dekoracji
● sól i pieprz
Składniki na grzanki z karmelizowaną cebulą i serem:
● ½ bagietki***
● 120 g startego sera gruyère lub comté
● 1 żółta cebula
● ½ łyżeczki cukru
● ok. 40 g masła
Do dekoracji:
● 150 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Przygotowanie:
Dynię przekrój na pół, usuń pestki i włókna, obierz ze skórki, następnie pokrój miąższ w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. W dużym rondlu rozgrzej ok. 2 łyżki oliwy, wrzuć cebulę, zeszklij, dodaj pokrojoną w kostkę dynię i kasztany. Smaż przez chwilę, mieszając. Zalej bulionem warzywnym, tak, aby warzywa były przykryte, i gotuj na średnim ogniu pod przykryciem przez około 20 minut, do zupełnej miękkości dyni. W razie potrzeby, dolej odrobinę wody podczas gotowania. Całość zmiksuj, dodając śmietanę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw.
Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, wstaw do lodówki.****
Przygotuj grzanki z serem: cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. W małym rondelku lub na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę, dodaj cukier i smaż jeszcze przez chwilę mieszając.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
Bagietkę pokrój na cienkie kromki, ułóż je na blasze piekarnika, wyłóż na nie karmelizowaną cebulę i posyp startym serem. Zapiekaj przez około 5-10 min. W międzyczasie podgrzej zupę na małym ogniu, podawaj natychmiast z grzankami i łyżką bitej śmietany. Smacznego!
*Zważonej po obraniu.
**Jeśli wolisz rzadsze zupy, możesz zastąpić śmietanę mlekiem, lub wymieszać pół na pół.
*** Lub innego chleba, np wiejskiego.
**** Jeśli posiadasz syfon, możesz przygotować bitą śmietanę w syfonie, jej konsystnecja będzie lżejsza niż śmietany ubijanej ręcznie lub mikserem.