Dynia to zdecydowanie „królowa jesiennych stołów”, piękna, smaczna, niskokaloryczna, a przede wszystkim zdrowa. Dynia jest ogromną skarbnicą witamin i minerałów, dzięki zawartości betakarotenu i karotenoidom, zapobiega chorobom nowotworowym, zapobiega chorobom serca i miażdżycy, a także obniża poziom złego cholesterolu. Wszystkie jej odmiany mają ciekawy smak i można je wykorzystać w przeróżny sposób, na słodko i na słono.
Kasztany to również jeden z symboli jesieni, nieco mniej popularne w kuchni polskiej niż francuskiej, kasztany jadalne zawierają również wiele minerałów (żelaza, magnezu, fosforu, potasu ) i witamin (wit. A, B6, C, kwasu foliowego). Można je jeść pieczone, jak również wykorzystać do sporządzenia deserów, konfitur oraz pysznych zup. Wytworzona z nich mąka nie zawiera glutenu, jest zatem idealnym zamiennikiem mąki pszennej w diecie osób chorych na celiakię i mających alergię na gluten, z mąki kasztanowej można wypiekać chleb i różne słodkości.
Zupa krem z dyni z udziałem kasztanów to moja propozycja na chłodne, jesienne wieczory, jest rozgrzewająca, sycąca i bardzo smaczna, prosta a zarazem wykwintna. A z grzankami z cebulą i gruyèrem smakuje rewelacyjnie! Gorąco zachęcam do jej spróbowania!
smakifrancji.blogspot.fr
Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 30 min.
Składniki na zupę krem:
● 1 kg dyni hokkaido lub zwyczajnej*
● 300 g ugotowanych kasztanów jadalnych (ze słoika lub puszki)
● 1 duża cebula
● ok. 1 l bulionu warzywnego bio (z kostki)
● 400 ml śmietany kremówki 30%**
● oliwa z oliwek
● kilka gałązek kolendry lub pietruszki do dekoracji
● sól i pieprz
Składniki na grzanki z karmelizowaną cebulą i serem:
● ½ bagietki***
● 120 g startego sera gruyère lub comté
● 1 żółta cebula
● ½ łyżeczki cukru
● ok. 40 g masła
Do dekoracji:
● 150 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Przygotowanie:
Dynię przekrój na pół, usuń pestki i włókna, obierz ze skórki, następnie pokrój miąższ w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. W dużym rondlu rozgrzej ok. 2 łyżki oliwy, wrzuć cebulę, zeszklij, dodaj pokrojoną w kostkę dynię i kasztany. Smaż przez chwilę, mieszając. Zalej bulionem warzywnym, tak, aby warzywa były przykryte, i gotuj na średnim ogniu pod przykryciem przez około 20 minut, do zupełnej miękkości dyni. W razie potrzeby, dolej odrobinę wody podczas gotowania. Całość zmiksuj, dodając śmietanę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw.
Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, wstaw do lodówki.****
Przygotuj grzanki z serem: cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. W małym rondelku lub na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę, dodaj cukier i smaż jeszcze przez chwilę mieszając.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
Bagietkę pokrój na cienkie kromki, ułóż je na blasze piekarnika, wyłóż na nie karmelizowaną cebulę i posyp startym serem. Zapiekaj przez około 5-10 min. W międzyczasie podgrzej zupę na małym ogniu, podawaj natychmiast z grzankami i łyżką bitej śmietany. Smacznego!
*Zważonej po obraniu.
**Jeśli wolisz rzadsze zupy, możesz zastąpić śmietanę mlekiem, lub wymieszać pół na pół.
*** Lub innego chleba, np wiejskiego.
**** Jeśli posiadasz syfon, możesz przygotować bitą śmietanę w syfonie, jej konsystnecja będzie lżejsza niż śmietany ubijanej ręcznie lub mikserem.
Powiązane artykuły
-
Rozgrzewająca zupa cebulowa
Szukasz czegoś, co rogrzeje Cię w zimne dni? Poznaj przepis na rozgrzewającą zupę cebulową, której wykonanie jest niezmiernie proste. Smacznie i zdrowo!
-
Przepis na makaron z tuńczykiem
Pomysł na obiad zainspirowany kuchnią włoską - makaron fusilli z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami.
-
4 dania z makaronem, które zrobisz w 20 minut. Palce lizać!
Szybki i smaczny obiad – czy to nie brzmi zachęcająco? Wiadomo przecież, że makaron gotuje się szybko, a do tego mamy tak duży wybór rodzajów makaronu, że aż trudno się zdecydować. Penne, spaghetti, farfalle, tagliatelle, czy zwykłe świderki – każdy makaron może być wyjątkowy, jeśli tylko przyrządzisz go ze składników dobrej jakości. Weźmy przykład z Włochów i nie przesadzajmy z dodatkami, bo proste dania są również smaczne.
-
3 smaczne przepisy na wytrawną tartę
Gdy za oknem ładna pogoda, lepiej jest z niej skorzystać i wyjść na zewnątrz, niż sterczeć w kuchni. Przygotowywanie skomplikowanych potraw, które wymagają więcej czasu na przygotowanie, pozostaw na pochmurne dni. Zachęcamy do wypróbowania przepisów na lekkie tarty ze świeżymi warzywami prosto z ogródka lub ze straganu. Tarty smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wytrawne tarty to dobry pomysł na lekką kolację w ogródku, a także jako poczęstunek dla gości.
Smaki Francji
3 smaczne przepisy na wytrawną tartę 2017-02-03 07:20:57 2016-11-30 12:28:40