Niezpozorne bulwy rzepy kryją w sobie bogactwo witamin i minerałów (witaminy C, potasu, wapnia, fosforu, magnezu) wzmacniających organizm. Kalafior i brokuły są pełne minerałów i witamin, zawierają cenne związki roślinne, które przeciwdziałają przeziębieniom i grypie, oraz chronią nas przed rakiem.
Kolorowe kalafiory- fioletowy i zielony romanesco, nie tylko pięknie dekorują potrawy, ale obfitują również w witaminy, magnez i potas oraz błonnik pokarmowy, a w smaku są nieco wyrazistsze od najbardziej popularnego białego kalafiora.
Aby nie pozbawić tych wszystkich warzyw ich cennych wartości odżywczych, nie należy ich długo gotować.
Potrawę wzbogacają dodatkowo niezwykle zdrowe przyprawy takie jak kurkuma, curry, kmin rzymski, imbir oraz czosnek, posiadające wyjątkowe właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne, wzmacniające odporność organizmu i wspomagające trawienie.
To danie przypadnie również do gustu wegetarianom i weganom. Można je także wzbogacić o pokrojone w kostkę tofu.
Porcja dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 30 min.
Składniki:
● 400 g ziemniaków
● 800 g różyczek kalafiora (białego, zielonego romanesco i fioletowego)
● 120 g rzepy (białej lub żółtej)*
● 120 g brokuła
● kilka gałązek świeżej kolendry
● 1 oignon
● 3 cm świeżego korzenia imbiru
● 2 ząbki czosnku
● ½ papryczki chili**
● 1 łyżka curry
●1 łyżeczka kurkumy
● 1 łyżeczka kuminu
● 300 ml bulionu warzywnego bio
● 400 ml mleczka kokosowego
●1 limonka bio
● oliwy z oliwek (lub oleju kokosowego)
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa umyj i osusz. Ziemniaki i rzepę obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki. Kalafior i brokuła podziel na różyczki.
Cebulę obierz, drobno posiekaj. Czosnek obierz, przepuść przez praskę. Korzeń imbiru obierz i zetrzyj na tarce.
Limonkę umyj, osusz, otrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.
Papryczkę chili umyj, osusz, usuń gniazda nasienne, drobno posiekaj.
W dużym rondlu (głębokiej patelni lub woku) rozgrzej dwie łyżki oliwy, podsmaż, mieszając, posiekaną cebulę, czosnek, imbir i papryczkę chili. Dodaj pokrojone ziemniaki i kalarepę, oprósz curry, kurkumą i kuminem, dodaj sok wyciśnięty z limonki, dokładnie wymieszaj, i smaż przez kilka minut mieszając.
Wlej bulion warzywny. Gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut, następnie wrzuć różyczki kalafiora i brokuła, i gotuj jeszcze przez około 10-15 min, do miękkości. Wlej mleczko kokosowe, dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj posiekaną natkę kolendry i skórkę otartą z limonki. Gotuj jeszcze przez około 5 minut na małym ogniu.
*Rzepę możesz również zastąpić kalarepą.
**Lub cała papryczka, jeśli lubisz ostre potrawy.
*** Jeśli wolisz, możesz ugotować warzywa na parze, a następnie przełożyć je do rondla lub głębokiej patelni z podsmażoną na oleju cebulą, czosnkiem i imbirem, oprószyć warzywa przyprawami, wymieszać, zalać niedużą ilością bulionu warzywnego, a następnie mleczka kokosowego, i gotować całość na małym ogniu przez ok. 5 minut, tak, aby warzywa nasiąknęły aromatem przypraw, pod koniec dodaj posiekaną kolendrę i skórkę otartą z limonki.