Porcja dla 6 osób
Czas przygotowania: 40 min.
Czas pieczenia: 15 min.
Składniki na biszkopt:
● 60 g mąki pszennej
● 40 g skrobi lub mąki ziemniaczanej
● 4 jajka
● 100 g cukru + 2 łyżki
● 8 g cukru waniliowego
● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
● 3 łyżki ciemnego rumu (lub koniaku)
● 20 g masła
● szczypta soli
Składniki na krem:
● 400 g kremu lub konfitury kasztanowej
● 250 g serka mascarpone
● 200 ml śmietany kremówki 30 lub 33%
● ok. 3 łyżki koniaku (lub armaniaku)
Składniki na polewę :
250 g mascarpone
200 ml śmietany kremówki 33%
25 g cukru pudru
Do dekoracji:
● kilka lukrowanych kasztanów kandyzowanych (opcjonalnie)
● srebrne cukrowe perełki
Przygotowanie biszkoptu:
Przygotuj syrop: w rondlu zagotuj 10 cl wody z 2 łyżkami cukru. Zdejmij z ognia, domieszaj rum (lub koniak). Odstaw.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Na blasze rozłóż arkusz papieru do pieczenia i posmaruj go masłem.
Żółtka ubij z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Dodaj mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną wymieszane z proszkiem do pieczenia. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie połącz z przygotowaną uprzednio masą.
Wylej masę na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i rozsmaruj szpatułką na grubość około 1,5 cm, wyrównując powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10-15 minut.
Upieczone ciasto wyłóż na ściereczkę i zwijaj od razu w rulon, odrywając delikatnie papier do pieczenia. Pozostaw do ostudzenia.
Przygotowanie kremu:
Schłodzoną śmietanę ubij na szytwno. Mascarpone ubij trzepaczką, połącz z kremem kasztanownym, domieszaj koniak (lub armaniak) i bitą śmietanę. Całość delikatnie ubijaj aż do uzyskania jednolitego kremu. Biszkopt delikatnie rozwiń, nasącz syropem przy pomocy łyżki, a następnie wyłóż na niego przygotowany krem kasztanowy z mascarpone. Delikatnie zwiń biszkopt i nożem zanurzonym w gorącej wodzie odetnij nierówne końce rolady. Zawiń roladę w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez 2 godziny.
Przed podaniem ubij resztę śmietany na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder , połącz z serkiem mascarpone, ubijając. Zdejmij folię spożywczą z ciasta, rozsmaruj równo krem z mascarpone i bitej śmietany na wierzchu ciasta, wygładź, a następnie przeciągnij grzebieniem do dekoracji ciasta po kremie, udekoruj srebrnymi perełkami i kilkoma lukrowanymi kasztanami (opcjonalnie). Wstaw na godzinę do lodówki.
*Przed ubijaniem wstaw śmietanę na około 15 minut do zamrażarki.
**Wyjmij mascarpone z lodówki co najmniej pół godziny przed użyciem.
***Możesz przygotować krem przed upieczeniem ciasta.
**** Do dekoracji użyj gotowe lukrowane kasztany kandyzowane (marrons glacés), ponieważ ich przygotowanie jest dość czasochłonne. Ale ich użycie absolutnie nie jest niezbędne, możesz udekorować bûche według własnej inspiracji.