Intensywnie zielone lub purpurowe liście jarmużu obfitują przede wszystkim w przeciwutleniacze, a także witaminy C i K oraz wapń i żelazo. Aby nie utracił on swych prozdrowotnych właściwości najlepiej jeść go na surowo lub gotując na parze przez zaledwie kilka minut. Charakterystyczny smak jarmużu sprawia, że bardzo często dodawany jest także do wszelkiego rodzaju zup, zapiekanek i sałatek, stanowiąc ciekawą alternatywę dla kapusty. Z jego pomocą bez trudu przygotujemy pożywne śniadanie, apetyczny obiad, a nawet oryginalną przekąskę.
Jarmuż na surowo
Pierwszym ze sposobów włączenia surowego jarmużu do codziennej diety są smoothies. Koktajl z kapusty może budzić pewne wątpliwości, tymczasem jarmuż w tej roli spełnia się doskonale. Przepysznie komponuje się z jabłkiem, bananem, pomarańczą, borówkami, mango, kiwi, imbirem czy ananasem. A z czym zmiksować liście jarmużu, gdy mamy ochotę na coś wytrawnego? Spośród warzyw możemy wybrać szpinak, awokado, zielonego ogórka, natkę pietruszki oraz seler naciowy. Kremową konsystencję nada z kolei mleko migdałowe, kokosowe lub kilka łyżek jogurtu naturalnego.
Na jesienne chłody
Jak wszystkie gatunki kapusty, również jarmuż stanowi wyśmienity dodatek do wszelkich zup. Z dodatkiem jarmużu przyrządzana jest między innymi wywodząca się z Toskanii ribollita. Podstawą dla tej bardzo pożywnej i aromatycznej włoskiej zupy jest biała fasola oraz czerstwe pieczywo, dzięki którym nabiera ona swojej charakterystycznej, gęstej konsystencji. Poza liśćmi jarmużu dodawane są świeże pomidory, seler naciowy, marchew, cebula i ziemniaki. Całość posypywana jest tradycyjnym włoskim serem. – W polskiej wersji włoską zupę można posypać cieniutkimi piórkami sera żółtego, które z łatwością uzyskamy z pomocą tradycyjnej obieraczki do warzyw. Łagodnym dopełnieniem dla smaku jarmużu i kompozycji włoskich ziół stanie się przede wszystkim gouda oraz ser podlaski – podpowiada Ewa Polińska z MSM Mońki.
Zielona przekąska
Czy chipsy mogą być zarazem idealnie chrupiące i zdrowe? Jarmuż sprawia, że niemożliwe staje się możliwe. To właśnie jego pofalowane listki, porwane w drobne kawałki i skropione oliwą, pozwalają wyczarować przepyszną i dietetyczną zarazem przekąskę. Umyte i osuszone liście bardzo dokładnie mieszamy z dowolnym olejem, kontrolując jego ilość. Po wyłożeniu na blachę posypujemy ulubionymi dodatkami – solą, pieprzem, wędzoną papryką czy ziołami prowansalskimi. Tak przygotowany jarmuż pieczemy w temperaturze ok. 150oC nie dłużej niż 10 minut i przekąska na długie jesienne wieczory filmowe gotowa!
Aromatyczne pesto
Niekonwencjonalnym, lecz bardzo smacznym sposobem na wykorzystanie w codziennej kuchni jarmużu jest również przygotowanie domowego pesto. Rozdrobnione robotem kuchennym listki łączymy z ząbkiem czosnku oraz płatkami migdałów, twardym serem lub serem żółtym utartym na bardzo drobnych oczkach i oliwą z oliwek. W roli przypraw wystarczy sól i świeżo zmielony pieprz. Wyraziste w smaku i wszechstronne pesto doskonale skomponuje się z makaronami, mięsem, tostami oraz gotowanymi warzywami.