Składniki:
- 750ml bulionu z indyka/kurczaka
- 100ml soku ze śliwek kalifornijskich
- 50g suszonych grzybów
- 3 plastry świeżego korzenia imbiru
- 2 ząbki czosnku, rozdrobnione
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki suszonych zgniecionych chilli
- 3 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 300g gotowanego rozdrobnionego mięsa indyczego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 dymki, posiekane
- 50g pędów bambusa
- 1 garść posiekanej świeżej kolendry (opcjonalnie)
- 1 garść rozgniecionych solonych orzeszków ziemnych
- 1 limonka
Przygotowanie:
Bulion, sok ze śliwek kalifornijskich i suszone grzyby umieść w rondlu i doprowadź do wrzenia.
W tym czasie obierz czosnek, imbir, wrzuć na patelnię dodając sos sojowy i rozgniecione chilli.
Wymieszaj ocet i mąkę kukurydzianą, aby uzyskać konsystencję pasty i wlej do gotującego się garnka. Mieszaj całość razem, aby zagęścić zupę. Dodaj rozdrobnione mięso indyka, olej sezamowy, a następnie pędy bambusa i cebulę dymkę.
Gotuj całość przez 5 minut, aby upewnić się, że indyk jest w pełni ugotowany. Przelej zupę do misek, posyp posiekaną kolendrą, prażonymi orzeszkami. Wykończ sokiem z limonki.