Kuchnia Wietnamu charakteryzuje się przede wszystkim wyrazistym smakiem i intensywnym aromatem. Flagowym daniem tej kuchni, oczywiście poza sajgonkami, jest zupa Pho. Ta tradycyjna potrawa zyskuje coraz większą popularność także w Polsce. California Prune Board proponuje wersję ze śliwkami kalifornijskimi, imbirem i cebulą dymką.
Składniki:
- 750ml bulionu z indyka/kurczaka
- 100ml soku ze śliwek kalifornijskich
- 50g suszonych grzybów
- 3 plastry świeżego korzenia imbiru
- 2 ząbki czosnku, rozdrobnione
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki suszonych zgniecionych chilli
- 3 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 300g gotowanego rozdrobnionego mięsa indyczego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 dymki, posiekane
- 50g pędów bambusa
- 1 garść posiekanej świeżej kolendry (opcjonalnie)
- 1 garść rozgniecionych solonych orzeszków ziemnych
- 1 limonka
Przygotowanie:
Bulion, sok ze śliwek kalifornijskich i suszone grzyby umieść w rondlu i doprowadź do wrzenia.
W tym czasie obierz czosnek, imbir, wrzuć na patelnię dodając sos sojowy i rozgniecione chilli.
Wymieszaj ocet i mąkę kukurydzianą, aby uzyskać konsystencję pasty i wlej do gotującego się garnka. Mieszaj całość razem, aby zagęścić zupę. Dodaj rozdrobnione mięso indyka, olej sezamowy, a następnie pędy bambusa i cebulę dymkę.
Gotuj całość przez 5 minut, aby upewnić się, że indyk jest w pełni ugotowany. Przelej zupę do misek, posyp posiekaną kolendrą, prażonymi orzeszkami. Wykończ sokiem z limonki.
Powiązane artykuły
-
Przepis na krem z dyni z imbirem
Mamy już co prawda grudzień, ale w sklepach spokojnie można zaopatrzyć się jeszcze w dynie. Zachwycają nas one nie tylko swoim różnorodnym kształtem, ale przede wszystkim kolorem, którego tak nam teraz brakuje. Za oknem szaro, buro i deszczowo, może zatem piękne kolory na talerzu chociaż na chwilę wywołają u nas uśmiech na twarzy.
-
Szybka rozgrzewka na talerzu, czyli dlaczego warto jeść zupy jesienią
Późna jesień obfituje w opady deszczu i przymrozki. Do domu zwykle wracamy przemarznięci, zmęczeni i mamy nadzieję, że uda nam się szybko ogrzać. Aby tak się stało, warto sięgnąć po zupy, które szybko sycą i dają sporo energii. Ponadto zawierają wiele cennych witamin i minerałów, dzięki czemu ich spożywanie poprawia odporność.
-
Letnie przepisy: Pomysły na smaczną zupę pomidorową
Zaczął się już czas najsmaczniejszych, aromatycznych i świeżych pomidorów. Na straganach mamy całe mnóstwo różnych odmian jak pomidory malinowe, bawole serce, lima czy koktajlowe. Pora odłożyć przecier pomidorowy na półkę i przygotować własną, smaczną zupę pomidorową ze świeżych pomidorów. Najlepiej wybrać pomidory dojrzałe czerwone i słodkie. Dodatkiem do takiej zupy może być ryż, lane ciasto, makaron - jak kto woli.
-
Rozgrzewająca zupa cebulowa
Szukasz czegoś, co rogrzeje Cię w zimne dni? Poznaj przepis na rozgrzewającą zupę cebulową, której wykonanie jest niezmiernie proste. Smacznie i zdrowo!
Kamila
Rozgrzewająca zupa cebulowa 2016-11-10 09:24:45 2016-11-09 17:23:17