Późna jesień obfituje w opady deszczu i przymrozki. Do domu zwykle wracamy przemarznięci, zmęczeni i mamy nadzieję, że uda nam się szybko ogrzać. Aby tak się stało, warto sięgnąć po zupy, które szybko sycą i dają sporo energii. Ponadto zawierają wiele cennych witamin i minerałów, dzięki czemu ich spożywanie poprawia odporność.
Sara Winter @ 123rf.com
Ciepły posiłek wzmacnia organizm
Niskie temperatury sprawiają, że organizm jest bardziej podatny na choroby i infekcje. Odporność spada dodatkowo, jeżeli w ciągu dnia nie spożywa się przynajmniej jednego ciepłego posiłku. Warto więc sięgnąć po zupy, które świetnie rozgrzewają i sprawiają, że organizm może bronić się przed wychłodzeniem.
W trosce o sylwetkę
Zupy sprawiają, że żołądek wypełnia się błonnikiem, który daje uczucie sytości na dłużej. Dzięki temu łatwiej jest utrzymać szczupłą sylwetkę i nie przytyć. Co więcej, witaminy i minerały mają pozytywny wpływ na skórę, paznokcie i włosy, które prezentują się równie dobrze co w lecie.
Zupa dla zabieganych
Gotowanie zup jest dobrym rozwiązaniem dla osób, które mają mało czasu na gotowanie. Zupę gotuje się kilkanaście minut, a do jej przygotowania nie potrzeba dużych umiejętności kulinarnych. Dodatkowo potrawę można pasteryzować i przechowywać przez parę tygodni, dzięki czemu zjedzenie codziennie ciepłego posiłku nie stanowi problemu.
Gęsta i sycąca
Zupę można ugotować z dowolnych składników. Powinna być jednak jak najbardziej naturalna – na domowym wywarze, bez kostki rosołowej czy przyprawy w płynie. Najlepiej przyrządzić ją z sezonowych warzyw, ale mrożonki również nie są złym wyborem. Jeśli chce się, aby zupa miała bardziej oryginalny smak, można zagęścić ja przykładowo serkiem topionym zamiast śmietany.
peteers @ 123rf.com
Powiązane artykuły
-
Przepis na krem z dyni z imbirem
Mamy już co prawda grudzień, ale w sklepach spokojnie można zaopatrzyć się jeszcze w dynie. Zachwycają nas one nie tylko swoim różnorodnym kształtem, ale przede wszystkim kolorem, którego tak nam teraz brakuje. Za oknem szaro, buro i deszczowo, może zatem piękne kolory na talerzu chociaż na chwilę wywołają u nas uśmiech na twarzy.
-
Letnie przepisy: Pomysły na smaczną zupę pomidorową
Zaczął się już czas najsmaczniejszych, aromatycznych i świeżych pomidorów. Na straganach mamy całe mnóstwo różnych odmian jak pomidory malinowe, bawole serce, lima czy koktajlowe. Pora odłożyć przecier pomidorowy na półkę i przygotować własną, smaczną zupę pomidorową ze świeżych pomidorów. Najlepiej wybrać pomidory dojrzałe czerwone i słodkie. Dodatkiem do takiej zupy może być ryż, lane ciasto, makaron - jak kto woli.
-
Rozgrzewająca zupa cebulowa
Szukasz czegoś, co rogrzeje Cię w zimne dni? Poznaj przepis na rozgrzewającą zupę cebulową, której wykonanie jest niezmiernie proste. Smacznie i zdrowo!
-
Umami – co to za smak?
Słodki, słony, kwaśny, gorzki – zgodnie z powszechnym wyobrażeniem to właśnie w tych czterech kategoriach nasz zmysł smaku klasyfikuje to, co jemy. Tymczasem już od blisko 20 lat w świecie smaków obecny jest także i piąty, pozornie nowy, lecz doskonale znany. Tajemniczy umami to w rzeczywistości prawdopodobnie najbardziej popularny smak w domowej kuchni, i to nie tylko tej z Dalekiego Wschodu, gdzie powstała jego nazwa, ale i naszej rodzimej, obfitującej w aromatyczne sosy i sycące zupy.
Kamila
Umami – co to za smak? 2018-03-19 06:00:53 2018-03-08 12:10:18