Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania: 35 min.
Składniki:
● 4 filety z pstrąga łososiowego (po ok. 250 g każdy)
● 1 duży brokuł
● 200 g pomidorków koktajlowych
● 1 czerwona cebula
● 4 gałązki bazylii
● 4 gałązki natki pietruszki lub kolendry
● 2 ząbki czosnku
● 1 cytryna
● oliwa z oliwek
● ok. 4 łyżki gęstej śmietany do sosów
● gałka muszkatołowa
● sól i pieprz
Przygotowanie:
Brokuła umyj i osusz, podziel na różyczki, odetnij stwardniałe części. Ugotuj na parze z obranymi ząbkami czosnku do miękkości (około 15 minut). Ugotowanego brokuła rzełóż do malaksera, dodaj śmietanę, zmiksuj do uzyskania idealnego purée. Dopraw do smaku solą¸pieprzem i gałką muszkatołową. Przykryj i odstaw.
Czerwoną cebulę obierz i drobno posiekaj. Pomidorki koktajlowe umyj, osusz i przekrój na pół. Zioła umyj, osusz i drobno posiekaj. Wymieszaj pomidorki, posiekaną cebulę i zioła z sokiem z cytryny i 3 łyżkami oliwy z oliwek.
Filety z pstrąga posmaruj oliwą przy użyciu pędzelka kuchennego i podsmaż na suchej patelni przez około 4 minut (w zależności od grubości filetów) z każdej strony. Posól i popieprz.
Podawaj filety z pstrąga z brokułowym purée i pomidorkami koktajlowymi doprawionymi winegretem ziołowym i czerwoną cebulą.