Odpowiednia temperatura
Ważne jest, aby smażyć w odpowiedniej temperaturze. Najpierw podgrzej pustą patelnię. Poczekaj, aż poczujesz ciepło, trzymając rękę kilka cali nad nią. Później dodaj olej. Po kilku chwilach, gdy smarowidło będzie gorące, dodaj składniki. Jeśli masz zamiar dodać ich dużo, zacznij od najmniejszych. Dzięki temu potrawa będzie się gotować równomiernie.
Zioła i aromaty
Kiedy pozostało tylko kilka minut do ugotowania składników, możesz dodać do patelni zioła, takie jak tymianek, rozmaryn lub ząbek czosnku. Zioła dodadzą smaku potrawom, a dodanie ich tylko na kilka ostatnich minut uchroni je przed spaleniem i zepsuciem.
Unikanie przegotowania
Kiedy składniki są prawie ugotowane, powinieneś spowolnić proces gotowania, aby uniknąć przypalenia. Możesz zdjąć patelnię z ognia i pozostawić ciepło resztkowe na patelni. Ewentualnie wyciśnij trochę soku z cytryny na patelnię, co obniży temperaturę. Jeśli gotujesz mięso, przed podaniem odstaw je poza patelnię na co najmniej dwie lub trzy minuty.
Patelnia TOPFANN. Źródło: Prymus AGD
Czego trzeba się wystrzegać?
Częstym błędem jest umieszczanie jedzenia na patelni, gdy olej jest jeszcze zimny. Przez to smarowidło wsiąka w potrawę, zamiast gotować ją na zewnątrz. Nie należy też zapełniać całego naczynia po brzegi. Spowoduje to ochłodzenie patelni, a ponieważ wszystkie te składniki uwalniają wilgoć, zamiast smażyć, mogą zacząć się dusić lub gotować na parze.
Co do samych smarowideł, to często powodem przypaleń jest używanie tych o zbyt niskiej temperaturze, czego przykładem jest oliwa z pierwszego tłoczenia. Spróbuj oleju o wysokiej temperaturze zapłonu, takiego jak olej z nasion bawełny, pestek winogron lub orzeszków ziemnych.
Podsumowanie
Właściwe podejście do kwestii smażenia potraw z pewnością sprawi, że zarówno nasze umiejętności kulinarne, jak i jakość serwowanych przez nas posiłków wskoczą na zupełnie nowy poziom. Co więcej, korzyści będą tyczyć się samego bezpieczeństwa użytkowania patelni oraz względów ekonomicznych, ponieważ nie będzie trzeba co kilka miesięcy wymieniać wyesksploatowanego i zniszczonego naczynia.